05.06.2013 14:41

"Latfood": šogad būs agro kartupeļu šķirņu deficīts

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Latfood": šogad būs agro kartupeļu šķirņu deficīts arhīvs

Ādažu novadā esošā kartupeļu čipsu un sāļo uzkodu ražotājs AS "Latfood" šonedēļ pabeigs gandrīz mēnesi ilgo kartupeļu stādīšanas sezonu, apstādot 460 hektārus dažādos Latvijas reģionos.

Šogad apstādīts par 7 % jeb apmēram 30 hektāriem vairāk platību nekā pērn. Plānots, ka šajā gadā ražošanai nepieciešamais kartupeļu apjoms būs aptuveni 13 500 tonnu, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".

"Uzņēmums šogad turpināja palielināt kartupeļu stādīšanai apstrādājamo platību. Tāpat arī šogad būs nepieciešams lielāks kartupeļu apjoms ražošanas vajadzībām, jo turpinām nostiprināt pozīcijas Baltijas valstu un citos eksporta tirgos. Palielinoties eksporta apjomam, būtiski ir audzis pieprasījums un ražošanas kapacitāte," norādīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valdis Blūms.

Kā ierasts, arī šogad uzņēmums kartupeļu stādīšanu īstenoja kopā ar vietējiem zemniekiem no visiem Latvijas novadiem, sadarbojoties ar 17 zemnieku saimniecībām. Vēlā pavasara dēļ kartupeļu stādīšanas sezona šogad sākās pat par divām nedēļām vēlāk nekā parasti, bet intensīvākie stādīšanas darbi bija maija vidū un beigās. Pēdējie stādīšanas darbi šogad noslēdzas jūnija pirmajā nedēļā zemnieku saimniecībās Vidzemes ziemeļu daļā.

Prognozējot šī gada kartupeļu ražas ietekmi uz čipsu nozari un ar kartupeļu pārstrādi saistītajām industrijām, V. Blūms sacīja, ka šogad būšot maza agro šķirņu raža.
"Lai arī nopietnas prognozes par kartupeļu ražu patlaban vēl nevaram izteikt, tomēr pastāv risks, ka rudenī trūks kartupeļu tieši agrajai pārstrādei. Tas iespējams gan īsākas kartupeļu augšanas sezonas dēļ, gan arī ņemot vērā lietainos laika apstākļus visā Eiropā," sacīja V. Blūms.

Plānots, ka šogad "Latfood" kartupeļu pirmo ražu iegūs augusta pirmajā nedēļā, savukārt kartupeļu novākšanas sezonas intensīvākie darbi noritēs septembrī.
Kopumā "Ādažu čipsu" un eksporta tirgiem paredzētās "Taffel" produkcijas ražošanā tiks izmantotas piecas kartupeļu šķirnes – 'Saturna', 'Marlena', 'Lady Claire', 'Lady Rosetta' un 'Verdi', kas šajā sezonā pirmo reizi tiek izmēģināta audzēšanai lielos apjomos.

"Galvenais kritērijs, izvēloties stādīšanai un audzēšanai jaunu kartupeļu šķirni, ir iegūt pēc iespējas labāku čipsu kvalitāti un labas uzglabāšanas spējas. Tāpat būtiska ir arī piemērotība Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un augsta ražība, lai zemnieki piekristu šķirni audzēt," atzina "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Latfood" apgrozījums pagājušajā gadā bija 9,76 miljoni latu, kas ir nedaudz vairāk par 9,51 miljona apgrozījumu gadu iepriekš. "Latfood" pērn izkļuvis no zaudējumiem. Ja 2011. gadā "Latfood" zaudējumi bija 147 114 lati, pērn uzņēmums strādājis ar 108 123 latu peļņu. Pērn uzņēmums iepirka vairāk nekā 13 000 tonnu kartupeļu, kas izaudzēti 20 Latvijas zemnieku saimniecībās īpaši "Ādažu čipsu" ražošanai.