08.02.2012 22:40

Sava īpašuma apzināšana - turpmāk arī pa tālruni

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kopumā valstī varētu būt vairāki tūkstoši palīgēku, kas savulaik reģistrētas Kadastra reģistrā, taču patlaban reāli dabā vairs nepastāv, jo ir nojauktas vai sabrukušas, pieļauj VZD speciālisti. Kopumā valstī varētu būt vairāki tūkstoši palīgēku, kas savulaik reģistrētas Kadastra reģistrā, taču patlaban reāli dabā vairs nepastāv, jo ir nojauktas vai sabrukušas, pieļauj VZD speciālisti. Foto: Krišjānis Grantiņš

Valsts zemes dienests (VZD) izveidojis informatīvu tālruni - 67038677, pa kuru ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt par sev piederošām būvēm un neesošu palīgēku dzēšanas procesu.

To minētā institūcija līdz šā gada 1. oktobrim piedāvā veikt bez maksas.

Sākot ar 2012. gadu, pašvaldībām ir tiesības izvēlēties ar nekustamā īpašuma nodokli aplikt arī palīgēkas, kas reģistrētas VZD uzturētajā Kadastra reģistrā. Tomēr lielākā daļa pašvaldību nolēmušas to atlikt, dodot iespēju nodokļu maksātājiem apzināt un sakārtot savus īpašumus, lai nodokli nevajadzētu maksāt par ēkām, kas savulaik reģistrētas, taču dažādu iemeslu dēļ dabā vairs nepastāv, atsaucoties uz VZD pārstāvja Andra Sproģa sniegto informāciju, vēsta nozare.lv.

Līdz ar to būvju īpašniekiem ir laiks informēt VZD par izmaiņām īpašuma sastāvā un aktualizēt datus atbilstoši faktiskajai situācijai dabā, lai turpmākajos gados netiktu aprēķināts nodoklis par dabā neesošajām būvēm.

Informāciju par to, kādas būves, tostarp palīgēkas, kas, iespējams, dabā vairs nepastāv, ir reģistrētas īpašuma sastāvā, jebkurš interesents var saņemt bez maksas portālos www.latvija.lv un www.e-pakalpojumi.lv, izmantojot pakalpojumu «Mani dati kadastrā», portālā www.kadastrs.lv, zvanot pa tālruni 67038677, kā arī klātienē - VZD Klientu apkalpošanas centros vai pašvaldībās.

«Tomēr šīm palīgēkām - dažādiem šķūnīšiem, garāžām, siltumnīcām, piebūvēm - sistēmā automātiski ik gadus tiek aprēķināta kadastrālā vērtība pēc noteiktajam kritērijiem - atrašanās vietas, celtniecības gada, materiāliem un citiem parametriem atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai. Savukārt pēc būvei noteiktās kadastrālās vērtības pašvaldībām ir tiesības aprēķināt nekustamā īpašuma nodokli,» skaidroja Sproģis.

Lai dzēstu palīgēku no Kadastra reģistra, īpašniekam būs jāsaņem pašvaldības (būvvaldes) atzinums, ka reģistrētā būve dabā nepastāv. Tas jāiesniedz VZD, kura darbinieki neesošo palīgēku no reģistra dzēsīs bez maksas. Lai spētu kvalitatīvi veikt pakalpojumu un savlaicīgi aktualizētu datus, pakalpojums bez maksas būs pieejams līdz šā gada 1. oktobrim.

Kopumā VZD Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datu aktualizācijai un izmaiņām informācijas sistēmās ir paredzējis tērēt 180 tūkstošus latu, informēja Sproģis.