04.02.2013 10:42

Pērn Pierīgā atklāti 364 "ēnstrādnieki"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pērn Pierīgā atklāti 364 "ēnstrādnieki" Krišjānis Grantiņš

Valsts darba inspekcija Pierīgas novados 2012. gadā apsekojusi 122 uzņēmumus, 46 no tiem konstatēti bez rakstveida darba līguma strādājošie. Soda naudās iekasēti 62 196 lati.

Pilnīga precīza informācija par "ēnstrādniekiem" atsevišķos novados gan nav pieejama. Valsts darba inspekcijas (VDI) eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs pastāstīja, ka līdz pagājušā gada 31. decembrim VDI datubāzē informācija bija tikai par bijušajiem rajoniem un pilsētām, ņemot vērā administratīvi teritoriālo iedalījumu pirms novadu reformas.

Neoficiāla informācija liecina, ka visvairāk strādājošo bez oficiāli noformētiem darba līgumiem atklāts lielajos Pierīgas novados – Siguldā, Salaspilī, Ķekavā. "Taču ir daudz gadījumu, kad uzņēmums tiek reģistrēts pēc tā juridiskās adreses, bet patiesībā atrodas citā pilsētā vai pat reģionā. Piemēram, uzņēmuma juridiskā adrese ir Rīga, bet tā darbība notiek Rēzeknē vai Liepājā. Tādēļ Valsts darba inspekcija neakcentē reģionālo griezumu, bet valsti kopumā, kas sniedz plašāku ieskatu "ēnstrādnieku" jomā," norāda A. Vincevs.

Kopumā Latvijā VDI pērn atklājusi 2928 bez rakstveida darba līguma strādājošo, kas tika nodarbināti 841 uzņēmumā. Tas ir par 30 personām mazāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmumiem, kas pārkāpuši likumdošanu, piemērota soda nauda par kopējo summu 1,06 miljoni latu. 39 uzņēmumos darba devēji arī pēc pirmā inspekcijas piemērotā administratīvā soda turpināja iepriekšējo praksi, nodarbinot cilvēkus bez rakstveida darba līguma. Tajos "ēnstrādnieki" konstatēti atkārtoti.

Gan oficiālā statistika par Latviju, gan neoficiālā par bijušo Rīgas rajonu liecina, ka visvairāk "ēnstrādnieku" nodarbināti būvniecībā, individuālo pakalpojumu sniegšanas jomā, transporta un uzglabāšanas jomā, vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, apstrādes rūpniecībā, lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, kā arī viesnīcu un ēdināšanas sfērā.

2012. gadā VDI izskatīti 4609 iesniegumi. Visvairāk darbinieki sūdzējušies par darba samaksas neizmaksāšanu vai nepareizu tās aprēķināšanu. Iesniegumu autori visbiežāk strādājuši vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, kā arī būvniecības jomā.