23.11.2011 15:00

Siguldieši vēlas bērna kopšanas atvaļinājumu pagarināt līdz diviem gadiem

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, uzklausot novada iedzīvotājus, nosūtījis vēstuli Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam ar lūgumu rosināt izmaiņas likumdošanā, nosakot, ka vienam no bērna vecākiem tiek saglabāta darbavieta līdz brīdim, kad bērns sasniedz divu gadu vecumu.

 

“Šogad pieņemtie grozījumi Izglītības likumā, kas nosaka, ka pašvaldībām jānodrošina vienlīdzīga pieeja pirmsskolas izglītības iestādēm bērniem no 1,5 gadu vecuma, raisīja plašu diskusiju Siguldas novadā. Septembrī pašvaldība aicināja uz tikšanos pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājus, kā arī metodiķus un bērnu vecākus, lai diskutētu par šo jautājumu. Bērna pirmie gadi ir ļoti nozīmīgi, tādēļ, ja mēs vēlamies izaudzināt veselu, līdzsvarotu un radošu Latvijas pilsoni, mums jāļauj viņam augt ģimenē, savukārt bērna vecākiem jāļauj justies droši, lai dotu stabilu pamatu bērna turpmākajai dzīvei un attīstībai,” vēstulē Valsts prezidentam raksta U. Mitrevics.

Pirmsskolas pedagogu viedoklis par vecumu, kurā bērns varētu uzsākt apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes, bija vienots – ne ātrāk kā no divu gadu vecuma. “Arī bērnu vecāki piekrita, ka bērnam līdz divu gadu vecumam vislabāk ir augt un attīstīties ģimenē, bet diemžēl likumdošana nosaka, ka vienam no vecākiem darbavieta tiek saglabāta tikai līdz brīdim, kad bērns sasniedz 1,5 gadu vecumu. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā, kad darbu atrast ir problemātiski, vecāki ir spiesti atsākt strādāt un meklē bērniem aukles vai cenšas viņus iekārtot bērnudārzos,” problēmas aktualitāti skaidro U. Mitrevics. Diskusijā piedalījās arī vecāki, kuri nodarbojas ar uzņēmējdarbību, viņi norādīja, ka no uzņēmēja viedokļa nav būtisku problēmu saglabāt darbavietu vecākam vēl pusgadu.

Papildu problēmu rada pirmsskolas izglītības iestāžu nespēja uzņemt bērnus no 1,5 gadu vecuma gan noslogojuma, gan īpašo prasību dēļ – bērnudārzu vecākajās grupās var uzņemt 24–26 bērnus, bet grupās, kurās ir bērni līdz divu gadu vecumam, – tikai 14, līdz ar to viena bērna izmaksas ir ļoti lielas, un pašvaldības nevar atļauties atvērt vairākas šādas grupas. Turklāt jau šobrīd liela daļa Latvijas pašvaldību nevar nodrošināt vietas bērnudārzos, radot papildu izdevumus vecākiem, kuriem jāalgo aukles vai jāslēdz līgumi ar privātajiem bērnudārziem.