27.01.2012 10:45

Novados ģimenēm nāk pretim ar nodokļu atvieglojumiem un lielākiem pabalstiem

Autors  Kate Jēkabsone, Rolands Bartaševics
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Novados ģimenēm nāk pretim ar nodokļu atvieglojumiem un lielākiem pabalstiem Foto: Krišjānis Grantiņš

Salaspils novadā daudzbērnu ģimenes turpmāk varēs saņemt Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus, savukārt ģimenes Jūrmalā saņems divreiz lielāku jaundzimušā aprūpes pabalstu.

Uz NĪN atvieglojumiem varēs pretendēt tās daudzbērnu ģimenes, kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli pārsniedz attiecīgajā gadā noteikto minimālo darba algu. Līdz šim NĪN atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm piešķīra, ja ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedza attiecīgajā gadā noteikto minimālo darba algu, informē Salaspils novada Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Trukšāne.

„Šis kritērijs ir izslēgts no domes noteikumiem. Pašreiz nav noteikti arī tā saucamie ģimenes ienākumu „griesti". Citi nosacījumi, kas noteikti domes saistošajos noteikumos, un kas attiecas uz NĪN atvieglojumu piešķiršanu, paliek spēkā," viņa skaidro.

Salaspils novadā dzīvo 120 daudzbērnu ģimenes, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtā informācija.

Pēc veiktajiem aprēķiniem pašvaldības budžeta ienākumu apjoms no NĪN varētu samazināties aptuveni par 4000 latu, un šis samazinājums atsverot to labumu, kuru iegūšot daudzbērnu ģimenes, saņemot NĪN atvieglojumu - 70% apmērā.

Iesniegumus par NĪN atvieglojuma saņemšanu jāiesniedz Salaspils novada domes līdz 1. februārim. Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību novadā, nodokļu atvieglojumi piešķirti arī ražošanas uzņēmumiem.

Par katru bērnu – 100 lati

Jūrmalas domnieki, lemjot par pašvaldības 2012. gada budžetu, janvāra nogalē atbalstīja priekšlikumu dubultot jaundzimušā aprūpes pabalstu ģimenēm, kurās abi vecāki ir deklarēti Jūrmalā.

Līdzšinējo 100 latu vietā jūrmalnieki par ģimenes pieaugumu saņems 200 latu pabalstu, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Šādu ierosinājumu izteicis domnieks Arnis Ābelītis (partija "Tev, Jūrmala!"), un viņa priekšlikums pirms domes sēdes atbalstīts pašvaldības apvienotajā komiteju sēdē.

Pašvaldības 2012. gada budžetā pabalsta piešķiršanai finansējums palielināts par 47 100 latiem, tādējādi kopumā jaunajām ģimenēm Jūrmalā plānots izmaksāt jaundzimušā aprūpes pabalstu 94 200 latu apjomā.