07.09.2012 11:26

KP: Pašvaldībām par atkritumu apsaimniekošanu jārīko konkurss

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Pašvaldībām atkritumu apsaimniekošanas jomā nepieciešams nodrošināt konkurenci un rīkot iepirkumu konkursus, vērtējot, kas šajā jomā notiek Saulkrastos, uzsver Konkurences padome (KP).

 

Pēc iedzīvotāju sniegtās informācijas KP pārliecinājās, ka Saulkrastu dome dienu pēc tam, kad tā kļuva par SIA "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" (ZAAO) līdzīpašnieci, pieņēma lēmumu pārtraukt sadarbību ar līdzšinējiem atkritumu apsaimniekotājiem SIA "L&T" un SIA "Vides serviss" un konkrētos pienākumus uzticēja sev daļēji piederošajai ZAAO.

KP uzskata, ka šādas domes rīcības dēļ iedzīvotāji ir spiesti par atkritumu izvešanu maksāt vairāk, turklāt atkritumu izvešana notiek cilvēkiem neizdevīgākos laikos. Tāpat neērtības rada nepieciešamība lauzt iepriekš noslēgtos līgumus un risināt jautājumus par iepriekšējam atkritumu apsaimniekotājam samaksātām priekšapmaksām.

"Diemžēl atkritumu apsaimniekošanas jomā ar konkurences trūkuma sekām – lielākām cenām un sliktāku klientu apkalpošanu – iedzīvotājiem ir nācies saskarties uzreiz pēc tam, kad pašvaldības, izmantojot tām likuma dotās tiesības, no tirgus izslēgušas sev piederošo uzņēmumu konkurentus," atzīst KP pārstāve Inita Kabanova.

Pēc viņas teiktā, lai arī teorētiski konkursa nerīkošana nenozīmē, ka noteikti tiks izvēlēts dārgāks piedāvājums, praksē diemžēl bieži notiek tieši tā. Tāpēc, lai nodrošinātu, ka pašvaldību iedzīvotāju saņem visizdevīgāko iespējamo pakalpojumu, KP jau pirms 2010. gada 28. oktobra, kad tika pieņemta Atkritumu apsaimniekošanas likuma aktuālā redakcija, vēlējās, lai šajā likumā tiek paredzēts pienākums pašvaldībām rīkot konkursu par atkritumu apsaimniekošanu arī tad, ja pašvaldībai pašai pilnībā vai daļēji pieder atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums.

"Ja šis pašvaldības uzņēmums spētu piedāvāt visizdevīgākos nosacījumus, tas varētu darboties konkrētajā teritorijā, bet, ja labākus nosacījumus piedāvātu cits uzņēmums, pašvaldībai būtu jāizvēlas tas un nebūtu jāpadara savi iedzīvotāji par situācijas ķīlniekiem, izvēloties neizdevīgāku piedāvājumu tikai tāpēc, ka to iesniedzis pašvaldības uzņēmums. Diemžēl 2010. gadā šis KP priekšlikums tika noraidīts. Patlaban atkal tiek plānoti grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā un KP atkārtoti uzsver, ka pašvaldībām atkritumu apsaimniekošanas jomā nepieciešams nodrošināt konkurenci un rīkot iepirkumu konkursus," norādīja I. Kabanova.

KP jau šā gada jūlijā, atkārtoti izvērtējot situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā, norādīja, ka nepieciešams veikt grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, jo pašlaik likums ļauj pašvaldībām likvidēt konkurenci un uzspiest iedzīvotājiem neizdevīgākus un dārgākus pakalpojumus.

Patlaban Atkritumu apsaimniekošanas likums ļauj pašvaldībai nerīkot konkursu, ja atkritumu apsaimniekošanu nodrošina pašvaldībai daļēji vai pilnībā piederošs uzņēmums. Tādējādi var netikt nodrošināti vienādi nosacījumi visiem iespējamajiem pakalpojuma sniedzējiem, savukārt iedzīvotājiem tiek atņemta iespēja gūt labumu no uzņēmumu konkurences. Par šādu iedzīvotājiem neizdevīgu pašvaldību rīcību KP ir saņēmusi virkni iesniegumu, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".