30.08.2017 13:18

Atsevišķos gadījumos uzturlīdzekļus izmaksās līdz 21 gada vecumam

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atsevišķos gadījumos uzturlīdzekļus izmaksās līdz 21 gada vecumam pixabay.com

Gadījumos, kad uzturlīdzekļu saņēmējs iegūst pamata, vidējo, aroda vai speciālo izglītību, būs iespējams saņemt uzturlīdzekļu izmaksas līdz 21 gada vecumam, trešdien preses konferencē informēja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Rasnačs norādīja, ka kopš 2004. gada, kad tika ieviesta uzturlīdzekļu izmaksa, ir pastāvējusi sistēma, ka uzturlīdzekļi tiek izmaksāti līdz brīdim, kad jaunietis sasniedz 18 gadu vecumu, tādējādi radot problēmsituācijas tiem jauniešiem, kuri turpina vidējo vai cita veida, izņemot augstāko, izglītību. No 1. septembra uzturlīdzekļus varēs saņemt jaunieši, kas mācās līdz 21 gada vecumam.

Pēdējos gados ir novērojams straujš regresa maksājumu pieaugums, kas var tikt skaidrots ar to, ka no 2015. gada uzturlīdzekļu nemaksātāju vārdi ir pieejami publiskā datubāzē, kā arī tiek radīti jauni ierobežojumi cilvēkiem, kas nemaksā uzturlīdzekļus, skaidroja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) direktors Edgars Līcītis.

Viņš norādīja, ka lielākais uzturlīdzekļu parāds vienam cilvēkam šobrīd sasniedz 65 000 eiro. Kopējais parāds kopš 2004. gada no visiem uzturlīdzekļu nemaksātājiem, ierēķinot likumiski noteiktos soda procentus ir 220 miljoni eiro.

Kopš ir ieviests transportlīdzekļa vadīšanas aizliegums uzturlīdzekļu nemaksātājiem, regresa maksājumu skaits ir būtiski pieaudzis. 2017. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, šis apjoms pieaudzis par 37%.

Tuvākā laikā ir plānots ieviest vēl papildu ierobežojumus, piemēram, piedalīties medībās un izmantot medību ieročus, spēlēt azartspēles, kā arī uzsākt civildienestu.

No 2018. gada 1. janvāra parādniekiem par UGFA lēmumu nepildīšanu būs piemēroja kriminālatbildība.