06.04.2017 09:13

Reizniece-Ozola: Pašvaldībām būtu jābūt atbildīgākām, iekasējot NĪN

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Reizniece-Ozola: Pašvaldībām būtu jābūt atbildīgākām, iekasējot NĪN Valsts kanceleja

Pašvaldībām ir jābūt atbildīgākām pret saviem iedzīvotājiem, iekasējot nekustāmā īpašuma nodokli (NĪN), šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa norādīja, ka šobrīd darba grupa NĪN jautājumā atbalsta priekšlikumu, kas paredz uz diviem gadiem iesaldēt kadastrālo vērtību pieaugumu un Tieslietu ministrijai ir uzdots sakārtot šo sistēmu. Ministre norādīja, ka īpašumu kadastrālās vērtības ir ļoti atšķirīgas, kas atsevišķiem īpašumiem rada nesamērīgus NĪN maksājumus.

Reizniece-Ozola atgādināja, ka NĪN maksājumus nosaka pašvaldības un tām ir iespējas piešķirt atlaides. Tādejādi pašvaldībām būtu jākļūst atbildīgākām un jāpiešķir atlaides iedzīvotājiem, kas nespēj samaksāt augstos NĪN maksājumus.

Ministre arī informēja, ka, piemēram, pērn pašvaldības kopumā NĪN maksājumos papildus iekasēja 35 miljonus eiro, tostarp Rīgā vien tika iekasēti 26 miljoni eiro. Tādēļ pašvaldību vadītājiem būtu jābeidz uzvesties tik agresīvi, lai palielinātu ieņēmumus uz NĪN rēķina.

Jau vēstīts, ka koalīcija vienojusies uz vienu vai diviem gadiem, kamēr tiks piedāvāts risinājums saistībā ar NĪN noteikšanu, iesaldēt kadastrālās vērtības.