03.01.2017 13:45

Jauns gads – jauna kārtība. Vai vajadzēs lielākus makus?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jauns gads – jauna kārtība. Vai vajadzēs lielākus makus? Ieva Karlsberga, infografika - Saeimas Sabiedrisko attiecību birojs

1. janvārī stājās spēkā būtiskas izmaiņas nodokļu un sociālās aizsardzības jomā, kas ietekmēs Latvijas mājsaimniecību finanses.

Kā liecina Latvijas Republikas oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" sniegtā informācija, 1. janvārī stājās spēkā vairāk nekā 160 tiesību akti, to skaitā teju 70 likumu, savukārt gandrīz 40 tiesību aktu līdz ar jauno gadu spēku ir zaudējuši. Vienkopus ar šo sarakstu var iepazīties vietnē "Likumi.lv", savukārt "LV portālā" apkopoti praktiski noderīgi skaidrojumi par tiesiskā regulējuma izmaiņām.


Minimālā mēneša darba alga būs 380 eiro. Šo izmaiņu rezultātā minimālās darba algas saņēmēji ik mēnesi uz rokas iegūs nepilnus septiņus eiro. Vienlaikus līdz ar diferencētā neapliekamā minimuma pieeju, par 15 eiro tiek samazināts faktiski piemērotais ikmēneša neapliekamais minimums. Tādējādi darba ņēmēju ikmēneša ienākumi samazināsies par 3,45 eiro.

Pārrēķinās pensijas, kuras piešķirtas 2011. gadā. Pārrēķinot pensijas, tās palielināsies cilvēkiem, kuri pensiju sāka saņemt ekonomiskās krīzes laikā, piemērojot negatīvu kapitāla indeksu. Turpmāk indekss būs pozitīvs. Pensiju pārrēķins notiks automātiski, un senioriem papildus nekas nav jādara. No 2017. gada 1. oktobra pensiju indeksācijā piemēros 50 % no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Ģimenes valsts pabalsts par ceturto un nākamajiem bērniem būs 50,07 eiro mēnesī pašreizējo 34,14 eiro vietā – 4,4 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Pagarinās bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas kvalifikācijas periodu – sociālās apdrošināšanas iemaksām bezdarba gadījumam būs jābūt veiktām ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā (šobrīd deviņi mēneši 12 mēnešu periodā) pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Personai, kura bezdarbnieka statusu būs ieguvusi līdz 2017. gada 31. martam, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu noteiks saskaņā ar līdzšinējo tiesisko regulējumu, kas ir spēkā līdz 2016. gada beigām. Tādējādi šiem cilvēkiem, lai pretendētu uz bezdarbnieka pabalstu, būs jābūt veikušiem sociālās iemaksas vismaz 9 mēnešus 12 mēnešu periodā.

Vienam no adoptētājiem, kurš adoptējis ārpusģimenes aprūpē esošu bērnu vecumā līdz trīs gadiem, piešķirto 10 kalendāra dienu atvaļinājumu apmaksās 80 % apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu līdz sešu gadu vecumam būs 95 eiro, par bērna uzturēšanu no septiņiem līdz 18 gadiem – 114 eiro. Atlīdzība par adoptējamā bērna aprūpes nodrošināšanu būs 171 eiro.

No 2017. gada 1. aprīļa palielinās valsts atbalstu apgādnieku zaudējušiem bērniem – apgādnieka zaudējuma pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālos apmērus. Par bērnu līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai minimālais apmērs būs 92,5 eiro (bērnam ar invaliditāti kopš bērnības – 106,72 eiro), pēc bērna 7 gadu vecuma sasniegšanas – 111 eiro.

Avots: Valsts kanceleja