02.08.2016 17:16

Valdība plāno vērtēt atsevišķu nodokļu atvieglojumu atcelšanu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valdība plāno vērtēt atsevišķu nodokļu atvieglojumu atcelšanu Valsts kanceleja

Valdība plāno vērtēt atsevišķu nodokļu atvieglojumu atcelšanu, lai palielinātu budžeta bāzi, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis. Viņš norādīja, ka dažādi valsts piešķirtie atvieglojumi kopumā veido divus miljardus eiro, tāpēc, iespējams, kādu no tiem varētu atcelt.

"Protams, katrs atvieglojums ir sāpīgs [jautājums], tāpēc rast papildu finansējumu ir grūti," teica premjers.

Vienlaikus Kučinskis atzīmēja, ka turpināsies darbs pie budžeta ieņēmumu palielināšanas pasākumiem, lai palielinātu fiskālo telpu.

Valdības sēdē otrdien tika piedāvāti vairāk nekā 80 priekšlikumu, tostarp 50-60 priekšlikumu būs jāizskata tālākās valdības sēdēs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka panākta vienošanās par bāzes finansējumu skolotāju algām.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pēc valdības sēdes žurnālistiem atzīmēja, ka starta pozīcija budžeta veidošanai nav īpaši iepriecinoša, ņemot vērā lēnāku ekonomikas izaugsmes tempu, nekā tika prognozēts pērn.

Viņa uzsvēra, ka valdības sēdē spriests par ieņēmumu palielināšanās pasākumiem, jo vajadzības nākamā gada budžetā pārsniedz iespējas, tostarp tādās jomās kā izglītība un veselības aprūpe.

Atbildot uz aģentūras BNS jautājumu, kuri priekšlikumi ieņēmumu palielināšanai ir guvuši valdības atbalstu, ministre minēja solidārās atbildības ieviešanu ģenerāluzņēmējiem, lai tie būtu atbildīgi par nodokļu nomaksu arī apakšuzņēmumos, patentmaksas ieviešanu taksometru nozarē 286 eiro apmērā, kā arī atcelt atbrīvojumu valsts uzņēmumam "Latvenergo" no dabas resursa nodokļa.

Vienlaikus ir ideja atteikties no transportlīdzekļa reģistrācijas nodokļa, to pievienojot ekspluatācijas nodoklim, lai būtu vienkāršā administrēšana un virkne uzņēmumu ar plašu autobāzi nereģistrētu spēkratus citās valstīs. Tāpat plānots atcelt aizliegumu Latvijas rezidentam lietot ārvalstīs reģistrētu automobili ilgāk nekā trīs mēnešus, tā vietā piemērojot dienas naudu un atļaujot turpināt izmantot spēkratu.

Pēc ministres teiktā, tāpat tiks meklēts risinājums, kā iekasēt nodokļus no kolektīvās uzņēmējdarbības formas pakalpojumiem, lai nebūtu konkurences kropļojumi.

Diskusijas par budžetu turpināsies arī valdības sēdē nākamnedēļ, tad Ministru kabinets varētu skatīt arī budžeta izdevumu daļu.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka atbilstoši Finanšu ministrijas prognozēm indikatīvais fiskālās telpas apmērs vispārējās valdības budžetā 2017.gadā tiek ir mīnus 4,9 miljoni eiro.