12.07.2016 09:25

VID ģenerāldirektora amata konkurss noslēdzies bez rezultāta

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VID ģenerāldirektora amata konkurss noslēdzies bez rezultāta Valsts kanceleja

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata konkurss noslēdzies bez rezultāta, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Ministru prezidents Māris Kučinskis. No četriem amata pretendentiem, kas tika virzīti otrajai kārtai, neviens kandidāts nav ticis atzīts par piemērotu.

Kučinskis norādīja, ka turpmāko divu nedēļu laikā tiks uzrunāti vairāki cilvēki no valsts pārvaldes, kā arī ārpus valsts pārvaldes. Pēc viņa teiktā, finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai ir vairāki cilvēki padomā.

Premjers piebilda, ka jauns konkurss, visticamāk, netiks rīkots, jo rezultāta arī tam nebūtu.

Kučinskis atzīmēja, ka jauna VID vadītāja atrašanai šķērslis ir atalgojums, jo privātajā sektorā atbilstoša cilvēka alga ir vairākas reizes augstāka nekā pienākas VID vadītājam. Piemēram, cilvēkus no banku sektora ir grūti pierrunāt pāriet darbā uz valsts pārvaldi, jo atalgojums nav konkurētspējīgs. Kā piemēru premjers minēja 10 tūkstošu eiro atalgojumu, ko saņem atbilstošas kvalifikācijas cilvēks banku sektorā, bet piedāvātais VID ģenerāldirektora atalgojums ir krietni vien zemāks.

Premjers gan atzīmēja, ka atalgojuma jautājumā ir iespējams rast risinājumu - ir iespējams vērsties pie Saeimas ar lūgumu noteikt atsevišķu atalgojumu VID ģenerāldirektoram. Vienlaikus viņš gan piebilda, ka valsts arī nedrīkst "mētāties ar naudu".


Jau vēstīts, ka VID ģenerāldirektora atlases komisija nolēma uz otro kārtu virzīt četrus no 11 pretendentiem, kuri bija iesnieguši pieteikumus atklātajā konkursā.

Tāpat ziņots, ka 4. jūlijā, noslēdzās pieteikšanās konkursā uz VID ģenerāldirektora amatu. Pieteikumus iesniedza 11 pretendenti.

No amata pretendenta tiek prasīta nevainojama reputācija, maģistra grāds, vēlams ekonomikā, finansēs, tiesību zinātnēs vai vadības zinībās un ne mazāk kā trīs gadu darba pieredze vadošā amatā ar vismaz 40 padotajiem darbiniekiem. Tāpat ir vēlama darba pieredze valsts pārvaldē un zināšanas un izpratne par VID darbības jomu.

VID ģenerāldirektoram tiek piedāvāts atbildīgs darbs ar starptautiskās sadarbības iespējām, iespēja pilnveidot VID kā modernu klientorientētu iestādi. Atlīdzība noteikta līdz 3417 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone jūnija beigās atstāja amatu.

Pētersone VID ģenerāldirektores amatu ieņēma no 2013. gada 23. oktobra. Līdz tam bija dienesta ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā, Nodokļu kontroles pārvaldes direktore. Papildus tiešajiem amata pienākumiem no 2013. gada 10. jūlija Pētersone bija arī VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas.