29.06.2016 09:34

ĀM: "Brexit" neietekmēs ES un ASV Brīvā tirdzniecības nolīguma sarunu gaitu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ĀM: "Brexit" neietekmēs ES un ASV Brīvā tirdzniecības nolīguma sarunu gaitu europarl.eu

"Brexit"  neietekmēs ES un ASV Brīvā tirdzniecības nolīguma jeb TTIP sarunu gaitu, uzskata Ārlietu ministrijā (ĀM)."Referendums Lielbritānijā par izstāšanos no ES nav tiešā veidā ietekmējis sarunu gaitu, un notiek aktīva gatavošanās 14.sarunu kārtai jūlija vidū Briselē.

To apliecinājušas abas puses – ES Tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma un ASV Tirdzniecības pārstāvis Maikls Fromans savos paziņojumos. Par spīti referenduma rezultātiem joprojām uzskatām, ka TTIP ir jānoslēdz gan ekonomisku, gan stratēģisku iemeslu dēļ,"norādīja ĀM preses sekretārs Raimonds Jansons.Tāpat Jansons uzsvēra, ka Lielbritānijas referenduma ietekme uz nolīguma sarunām tiks izvērtēta kontekstā ar kopējo politisko procesu ES sarunās ar Lielbritāniju.

Savukārt ASV vēstniecībā, komentējot Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no ES ietekmi uz TTIP sarunu gaitu, norādīja, ka Lielbritānijas iedzīvotāji ir pauduši savu nostāju un ASV respektē viņu lēmumu. "Īpašās attiecības starp ASV un Lielbritāniju turpina būt ASV drošības un ārpolitikas stūrakmens un ir tikpat svarīgas šodien, cik tās bija vakar," skaidroja vēstniecībā.Arī ES - tāpat kā Lielbritānija - turpina būt neaizvietojams ASV partneris ekonomiskās izaugsmes stimulēšanā un reģionālo un globālo problēmjautājumu risināšanā.

Pēc vēstniecībā paustā, Lielbritānijai un ES uzsākot pārrunu procesu par Lielbritānijas izstāšanos no ES, ASV turpinās darbu Briselē un visā Eiropā, lai nodrošinātu nepārtrauktu stabilitāti, drošību un labklājību gan Eiropā, gan ārpus tās."Pasaule lūkojas uz starpatlantisko kopienu, lai risinātu gandrīz visus tās nopietnākos problēmjautājumus. Šī kopiena turpina būt spēcīga caur NATO un caur ASV un ES sadarbību," uzsvēra ASV vēstniecība.

Sarunas par TTIP tika sāktas 2013.gadā, un līdz šim ir notikušas 13 sarunu kārtas. Ar nolīgumu iecerēts novērst tirdzniecības šķēršļus - tarifus, nevajadzīgus noteikumus un ierobežojumus ieguldījumiem dažādās ekonomikas nozarēs, lai atvieglotu preču un pakalpojumu tirdzniecību starp ES un ASV. Līguma noslēgšanas gadījumā tā būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.