21.06.2012 19:16

Jānis Holšteins-Upmanis: Maizi veikalā taču bez maksas neņemam

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mūziķis no Baldones J. Holšteins-Upmanis jeb Goran Gora Mūziķis no Baldones J. Holšteins-Upmanis jeb Goran Gora publicitātes attēls

Mūziķis no Baldones Jānis Holšteins-Upmanis atzīst, ka viņam kā autoram nav pretenziju, ka viņa radītā mūzika skan lielākos pasākumos.

Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) diskusijā par to, kur, kā un kad drīkst klausīties mūziku bez licences un kad tā nepieciešama, mūziķis neiesaistās.

"Tas ir jautājums, kuru var aplūkot no miljons pusēm – no autora, uzņēmēja, sabiedrības puses. Man kā autoram nav pretenziju, ka mana mūzika skan lielākos pasākumos. Manuprāt, šī diskusija ir tāds uzpūsts burbulis. Šeit nav runa par ne par miljoniem, un pat ne par simtiem latu, kuri būtu jāmaksā par licenci.

Piemēram, pilsētas svētkos būtu forši, ja to licenci iegādātos, lai nav gluži tā, ka var spēlēt, ko un kad grib. Filmas taču brīvdabas estrādē arī nevar rādīt bez maksas. Domāju, ka šis ir ļoti līdzīgs gadījums. Ja vēlies rādīt vai atskaņot mūziku lielākā pulkā, nekā tikai ģimenei, licence būtu jāiegādājas. Tajā pašā laikā jāskatās konkrēti gadījumi, un AKKA/LAA parasti rūpīgi izsver katru gadījumu, katru pasākumu – tas ir maksas vai bezmaksas. Un viņi nāk pretī, vienkārši ir jārunā. Pats esmu rīkojis koncertus, un varu teikt, ka viņi ļoti labi rūpējas par mani.

Ja mākslinieks izdod albumu, AKKA/LAA nāk pretī ar padomiem, kā samazināt licences maksu, ņemot vērā, ka pats esmu mākslinieks. Nav jau tik traki, kā tiek nostādīts, ka viņi ir tikai baigie naudas plēsēji, kuri velk ādu pār acīm visiem. PAtiesībā viņi rūpīgi izsver, kas ir kas. Tie ir kompetenti cilvēki, kuri mērķis nav izgrābt no cilvēkiem pēdējos santīmus. Maizi veikalā taču mēs arī neņemam bez maksas, līdzīgi arī mūzika ir sava veida pakalpojums vai produkts."