19.04.2016 17:06

Šogad spēkā esošo kadastrālo vērtību bāzi piemēros arī 2017. gadā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs Valsts kanceleja

Valdība sēdē otrdien atbalstīja Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz šogad spēkā esošo kadastrālo vērtību bāzi piemērot arī 2017. gada kadastrālo vērtību aprēķinam.

Likumprojekts izstrādāts pēc tieslietu ministra Dzintara Rasnača iniciatīvas, lai pirms aktualizētās kadastrālo vērtību bāzes spēkā stāšanās būtu iespēja pārskatīt un izstrādāt priekšlikumus izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa politikā, novēršot strauju tā pieaugumu, īpaši mājokļiem.


Vienlaikus paredzēts valdības uzdevums Finanšu ministrijai sadarbībā ar Tieslietu ministriju (TM) un Latvijas Pašvaldību savienību līdz gada beigām sagatavot grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas nodrošinātu samērīgu nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu.

Atbalstu valdības lēmumam otrdien pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvis Pēteris Leiškalns, vienlaikus lūdzot valdību ļaut arī LDDK piedalīties darbā pie grozījumiem likumā par nekustamā īpašuma nodokli.

Ministru prezidents Māris Kučinskis norādīja, ka LDDK lūgums noteikti tiks izpildīts.

Tāpat atbalstu jauna mehānisma izstrādei pauda Pierīgas pašvaldību apvienības vadītājs, Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, uzsverot, ka citādi būtu nesamērīgs nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu pieaugums iedzīvotājiem.

TM likuma grozījumu anotācijā skaidro, ka pie kadastrālajām vērtībām līdz 56 000 eiro nodokļa likme ir 0,2% no vērtības, no 56 000 līdz 106 000 eiro nodokļa likme ir 0,4%, virs 106 000 eiro - 0,6%. No 2017. gada dzīvokļiem jaunajos projektos, kas veido aptuveni 5% no dzīvokļu kopskaita (32 000 dzīvokļu), vērtības pieaugums ir vidēji divas reizes. Tāpat uz pusi pieaug to māju skaits, kam piemērojams progresīvais nodoklis. Šiem mājokļiem mainīsies nodokļa likme, un tas ir pamats meklēt risinājumu nekustamā īpašuma nodokļa apmēra ierobežošanai.