24.08.2015 11:07

Šadurskis: nākamā gada budžetā izdevies rast papildu ieņēmumus 130 miljonus eiro apmērā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šadurskis: nākamā gada budžetā izdevies rast papildu ieņēmumus 130 miljonus eiro apmērā Saeimas kanceleja

Nākamā gada valsts budžetā izdevies rast papildu ieņēmumus 130 miljonus eiro apmērā, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

"Koalīcijas darba grupai ir izdevies salīdzinoši viegli vienoties par papildus ieņēmumu daļu. Tas ir pozitīvi. Ir atrasti apmēram nedaudz vairāk kā 130 miljoni eiro," teica Šadurskis.

Savukārt grūtāk ir strādāt ar izdevumu daļu. "Ir viegli vienoties par prioritātēm tad, ja tās nosauc tikai vārdos - drošība, veselība, izglītība. Tad, kad nonāk pie konkrētiem skaitļiem, tad tas deķītis ir par mazu," atzina Šadurskis.

Viņš norādīja, ka šobrīd budžeta bilance ir apmēram mīnus 35 miljoni eiro. "Tālāk ir vajadzīgi politiski lēmumu, cik katrai prioritātei, par cik samazināt bāzes izdevumus. Es ļoti ceru, ka valdībai to izdosies nolīdzināt līdz nullei," teica Šadurskis.

Viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai valdība vienotos par diferencēta neapliekā minimuma ieviešanu.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka koalīcijas partiju izveidotā darba grupa ir vienojusies par nelielu akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai - benzīnam un gāzei trīs eiro centi par litru un dīzeļdegvielai - viens eiro cents. Budžetā tas papildu dos 12,5 miljonus eiro. Tāpat ir vienošanās par sociālā nodokļa griestu atcelšanu algām virs 4000 eiro mēnesī, kas palielinās ieņēmumus par 40,9 miljoniem eiro, un valsts kapitālsabiedrību peļņas izmaksu dividendēs 90% apmērā, kas budžetā dos papildu 27 miljonus eiro.

Tāpat gaidāms plānotais palielinājums akcīzei alkoholiskajiem dzērieniem triju miljonu eiro apmērā valsts budžetā. Savukārt elektronisko cigarešu akcīzes nodokļa palielinājums dos papildu pusmiljonu eiro.

Plānots, ka nākamā gada valsts budžeta projekts Saeimā tiks iesniegt 30.septembrī. Valdība lēmusi, ka nākamgad valsts budžeta deficīts nedrīkstēs pārsniegt 1% no iekšzemes kopprodukta. Nākamā gada budžeta prioritātes noteiktas aizsardzība, iekšējā drošība, veselība un izglītība.