07.04.2015 14:31

Ieviešot darbinieka apliecības mežizstrādē un būvniecībā, cīnīsies ar nelegalo nodarbinātību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai mazinātu nelegālo nodarbinātību mežizstrādē un būvniecībā, turpmāk šajā jomā strādājošajiem uzņēmējiem saviem darbiniekiem būs jāizsniedz darbinieka apliecības, paredz otrdien, 7. aprīlī, valdībā apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi par darbinieka apliecībām.

Kā portālam "Aprinķis.lv" skaidroja Labklājības ministrijā, tas nozīmē, ka darba devējam būs pienākums izsniegt darbinieku apliecības mežsaimniecībā un mežizstrādē strādājošajiem, ja viņiem darbs būs jāveic mežā (izņemot kokmateriālu pārvadājumos nodarbinātos kokvedēju vadītājus), savukārt būvniecībā – ja darbs notiks būvobjektā.

Paredzēts, ka apliecību darba devējs izsniegs darbiniekam pirms darbu sākšanas. Turklāt uzņēmējam būs jāveic stingra visu izsniegto darbinieku apliecību uzskaite. Savukārt darbiniekam, atrodoties darbavietā, būs pienākums glabāt darbinieka apliecību pieejamā vietā un nepieciešamības gadījumā tā būs jāuzrāda kontrolējošo valsts institūciju pārstāvjiem.

Vienlaikus darbiniekam būs pienākums informēt darba devēju, ja darbinieka apliecība ir nozaudēta, kļuvusi lietošanai nederīga, prettiesiski atņemta vai būs mainījušies personas dati. Savukārt darba devējam būs pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc minētās informācijas saņemšanas izgatavot un izsniegt darbiniekam jaunu apliecību.

Šobrīd nepieciešamību pēc darbinieku apliecības nosaka Apsardzes darbības likums, Ministru kabineta noteikumi Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā, Ministru kabineta noteikumi Darba aizsardzības prasības, veicot būvdarbus. Jauno Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās neietekmē iepriekš izsniegtās darbinieku apliecības – tās ir derīgas un izmantojamas arī pēc šo noteikumu spēkā stāšanās.