17.06.2014 13:34

Ādažu pārvaldībā nonāks četri ezeri un upes daļa

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mazais Baltezers Ādažu novada teritorijā. Mazais Baltezers Ādažu novada teritorijā. www.atputasbazes.lv

Valdība atbalstījusi vairāku ezeru nodošanu Vecpiebalgas, Ādažu un Pļaviņu novadu pašvaldību valdījumā.

Ar valdības atbalstu Vecpiebalgas novada valdījumā nonāks četri ezeri – Juvera ezers, Taurenes ezers, Inesis un Alauksts. Ādažu novada valdījumā nonāks Dūņezers, Lilastes ezers, Lielais Baltezers, Mazais Baltezers un novada teritorijā esošā Gaujas daļa. Savukārt Pļaviņu novada valdījumā nonāks Odzes ezers, kā arī tās teritorijā esošo upju Aiviekstes un Daugavas daļas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) skaidro, ka Alauksta, Ineša, Taurenes un Juvera ezeri arvien vairāk aizsērē un aizaug, izraisot augu valsts izmaiņas tajos. Samazinoties ūdens slāņa biezumam un pūstot atmirušajiem augiem, samazinās skābekļa daudzums ūdenī, kas izraisa zivju slāpšanu. Šajos ezeros ir arī sapropeļa krājumi, ko iegūstot varētu pie reizes šos ezerus iztīrīt un sakopt, atjaunojot ūdenskrātuvju augu valsti un saglabājot zivju resursus. Tas nodrošinātu arī Vecpiebalgas novada attīstību.

Lai to īstenotu un piesaistītu Eiropas Savienības fondu līdzekļus šo pasākumu organizēšanai, Vecpiebalgas novada pašvaldībai ir nepieciešamas šo ezeru valdījuma tiesības.

Līdzīga situācija ir arī Pļaviņu novada teritorijā esošajos ezeros, un, lai tos atjaunotu, nepieciešams ūdenstilpes nodot pašvaldības valdījumā.

Ādažu novada dome lūgusi tās valdījumā nodot Lielo Baltezeru, Mazo Baltezeru, Lilastes ezeru, Dūņezeru, Gaujas-Daugavas kanālu un Gaujas daļu, kas ir pašvaldības teritorijā. Pašvaldība vēlas nodrošināt šo publisko ūdeņu ilgtspējīgu, racionālu un vides kvalitāti uzlabojošu apsaimniekošanu.

Pašvaldībām turpmāk būs tiesības izmantot publisko ūdeņu resursus, ūdens ekosistēmas un no tām tieši atkarīgās sauszemes ekosistēmas, zemi zem publiskajiem ūdeņiem, zemes dzīles, kā arī zemes dzīļu derīgās īpašības atļautiem un normatīvajos aktos noteiktajiem mērķiem. Tāpat noteikts, ka pašvaldība var iznomāt publiskos ūdeņus un zemi zem tiem kā vienotu veselumu. Tas nozīmē, ka pašvaldība, slēdzot nomas līgumu, iznomā publisko ūdeņu teritoriju tikai kopā ar zem tiem esošo zemi.

Vienlaikus pašvaldībām būs pienākums nodrošināt publisko ūdeņu ilgtspējīgu apsaimniekošanu, pārvaldīšanu un saglabāšanu, kā arī vides kvalitātes mērķus.

Iepriekš:
Sējas novada pašvaldības valdījumā nodos Pabažu ezeru
Gaujas posmu, divus ezerus un jūras piekrasti nodod valdījumā Carnikavas pašvaldībai
Garkalne savā īpašumā cer iegūt Lielo Baltezeru, Langstiņu ezeru un Juglas kanālu
Grib aizliegt piekrastes nonākšanu privātīpašumā; Saulkrastos nekas nemainīsies