21.02.2014 14:12

Arī Pierīgas ceļos stāsies spēkā transportlīdzekļu maksimālās masas ierobežojumi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai novērstu ceļu masveida sabrukumu šķīdoņa laikā, uz daudziem valsts vietējiem un dažiem reģionālajiem autoceļiem tiek ieviesti pagaidu satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam.

Šāda prakse ir vispāratzīta, un to īsteno arī kaimiņvalstīs un Ziemeļeiropā, jo pavasarī un rudenī, grunts pamatnei atkūstot un pārmitrinoties, ceļa segas nestspēja būtiski samazinās.

Uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi" informē, ka minētie satiksmes ierobežojumi neattiecas uz valsts galveno un svarīgāko reģionālo autoceļu maršrutiem, tāpēc netiek ietekmēti kravu tranzīta un apjomīgākie iekšzemes autopārvadājumi. Ierobežojumi katru gadu tiek ieviesti visos valsts reģionos – aptuveni 12 000 km valsts autoceļu posmu kopgarumā ar grants un stipri nolietotajiem asfaltbetona segumiem, uzstādot aizlieguma ceļazīmes, kas ierobežo transportlīdzekļu maksimālo pilno masu (pārsvarā 10 tonnas). Savā pārziņā esošajos ceļu tīklos līdzīgi rīkojas arī pašvaldības.

Pierīgā maksimālās masas ierobežojumi noteikti ceļa posmos Jaunciems–Carnikava–Ādaži, Juglas papīrfabrika–Upesciems, Saulkrasti–Sēja–Ragana, Inciems–Sigulda–Ķeguma, Valdlauči–Rāmava, Ķekava–Plakanciems, Jaunolaine–Plakanciems, Iecava–Baldone–Daugmale, Babītes stacija–Vārnukrogs, Jāņupe–Mežsētas–Zīles, Jaunmārupe–Skulte, Bašēni–Mežgaļi, Saurieši–Salaspils, Ādaži–Garkalne, Garkalne–Ošlauki, Baltezers–Āņi–Lapmeži, pievadceļi Gaujas tiltam, Zvejniekciema stacijai un Mazajiem Kangariem, Mālpils–Peļņi, Mālpils–Zaude–Kliģene, Sidgunda–Vite–Kniediņi, Ropaži–Raunas, Ropaži–Griķukrogs, Saulkrasti–Vidriži, Murjāņi–Sēja, Eikaži–Bīriņi, Sigulda–Vildoga, Inčukalns–Kalējbūņas, Jaunzemieniki–Ritiņas, Taigas–Zutiņi, Indrāni–Inčukalns, Griķukrogs–Meļķerti un Lilaste–Saulkrasti–Dūči.

Izvērtējot vairākus faktorus, kravas autopārvadājumu ierobežojumu ieviešana un atcelšana konkrētajā ceļa posmā tiek veikta individuāli, Pierīgas ceļos – lielākoties no 15. marta. Uz dažiem kritiskā stāvoklī esošajiem autoceļiem šādi satiksmes ierobežojumi noteikti visu gadu.

Ja šie ierobežojumi netiks ievēroti, tad ceļi tiks izbraukti tā, ka pa tiem pavasarī varēs pārvietoties tikai ar paaugstinātas caurgājamības tehniku. Šķīdonī ceļu sakārtot satiksmei nav iespējams. Maijā, kad autoceļu konstrukcija būs apžuvusi, būs iespējams veikt grunts un grants ceļu greiderēšanu, bet ar to nebūs līdzēts, jo, tā kā konstrukcijas slāņi būs sajaukti, nelabvēlīgos laikapstākļos to stāvoklis strauji pasliktināsies. Bet sagrautos asfaltētos ceļus, lai nodrošinātu satiksmi pa tiem, nāksies nofrēzēt un pārvērst grants ceļos.

Nekādas īpašas atļaujas kravu izvešanai šķīdoņa laikā netiek un netiks izsniegtas. Situāciju kontrolē "Latvijas Valsts ceļi" nodaļu darbinieki sadarbībā ar Valsts policiju.

Pa visiem autoceļiem bez ierobežojuma atļauts pārvietoties operatīvajiem transportlīdzekļiem un CSDD reģistrētajiem "svaigpiena transportlīdzekļiem", veicot pārvadājumus ar ceļa īpašnieku saskaņotā maršrutā.