21.03.2012 10:00

Par nulles deklarācijas neiesniegšanu būs jāmaksā sods

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par nulles deklarācijas neiesniegšanu būs jāmaksā sods Krišjānis Grantiņš

Kopš 1. marta sākusies iedzīvotāju mantiskā stāvokļa jeb nulles deklarācijas iesniegšana.

Personas, kas neiesniegs datus par savu īpašumu, kura vērtība pārsniedz 10 000 latu, sagaida sods. Pierīgā šādu īpašumu nav mazums.

«Par mantiskā stāvokļa deklarācijas neiesniegšanu, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par apzināti nepatiesu ziņu norādīšanu, var piemērot naudas sodu līdz 250 latiem,» informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sabiedrisko attiecību speciāliste, preses pārstāve Evita Teice-Mamaja.


«Savukārt par kārtības un termiņa neievērošanu attiecībā uz skaidras naudas uzkrājumu iemaksāšanu kredītiestādē piemērojams naudas sods līdz 500 latiem.»

Personu skaits, kam būtu jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācijas, ir ļoti grūti prognozējams, jo šajā deklarācijā ir norādāma tā informācija, kas nav VID rīcībā. Tomēr E. Teice-Mamaja uzsver, ka deklarācija ir galvenokārt informatīva: «Galvenā doma ir – iedzīvotājam, kam pieder šie īpašumi, pašam ir izdevīgi iesniegt deklarāciju, tā informējot VID un nākotnē izvairoties no iespējamiem jautājumiem un neskaidrībām par ienākumu un ieņēmumu nesakritību, piemēram, šo īpašumu pārdodot un iegādājoties jaunu.»

Dati par mantisko stāvokli jāiesniedz visiem, kuru skaidrās naudas uzkrājumu, īpašumu, vērtspapīru vērtība pārsniedz 10 000 latu. Mantiskā stāvokļa deklarācija būtu jāiesniedz arī tad, ja personas nekustamais īpašums nav reģistrēts Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā un tā vērtība pārsniedz 10 000 latu.

Iedzīvotāju aktivitāte, iesniedzot mantiskā stāvokļa deklarāciju, ir vērtējama kā mērena – pirmajās marta nedēļās deklarāciju iesniedza nepilni četri tūkstoši iedzīvotāju.

Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas pieņemts pagājušā gada nogalē, paredz, ka no 1. marta līdz 1. jūnijam VID iesniedzamajā nulles deklarācijā jānorāda ziņas par mantisko stāvokli 2011. gada 31. decembrī pulksten 24.