19.07.2013 11:31

Pierīgas mēri: Enerģijas ražošanas politika būtu jāmaina pakāpeniski

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai gan zaļās enerģijas ražotāju īpaša atbalstīšana no valsts puses ir apsveicama, Pierīgas mēri ir pārliecināti, ka tas varētu ietekmē elektrības cenu un tādējādi iedzīvotājiem varētu rasties grūtības norēķināties ar pakalpojumu sniedzējiem. Lai gan zaļās enerģijas ražotāju īpaša atbalstīšana no valsts puses ir apsveicama, Pierīgas mēri ir pārliecināti, ka tas varētu ietekmē elektrības cenu un tādējādi iedzīvotājiem varētu rasties grūtības norēķināties ar pakalpojumu sniedzējiem. www.energybc.ca

Atsaucoties uz Ekonomikas ministrijas (EM) rosinājumu ieviest jaunu nodokli valsts subsidētajiem enerģijas ražotājiem, vairāku Pierīgas pašvaldību vadītāji pauž atzinību idejai par atbalstu atjaunojamo energoresursu ražošanai, taču norāda, ka enerģijas ražošanas politikas nomaiņai ir jābūt pakāpeniskai.

EM rosina ieviest jaunu nodokli tiem enerģijas ražotājiem, kas saņem valsts subsidēto atbalstu. Tas ļaušot apturēt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksu pieaugumu. Paredzēta arī sociāla atbalsta instrumenta izveide, lai palīdzētu segt elektrības izmaksas mājsaimniecībām ar mazu maksātspēju, vēsta aģentūra LETA.

Tāpat paredzēts, ka elektroenerģijas ražošanai no dabasgāzes tiks noteikta augstāka likme – 14 %, bet atjaunojamo energoresursu ražotājiem zemāka – 10 %. Kopumā vidēji svērtā likme būs 12,8 %. Līdz ar to šķērssubsīdiju dēļ maksas par siltumu pieaugums gaidāms 17 pašvaldībās. Vislielākā ietekme – virs 15 % – tiek lēsta Ādažos, Bauskā, Vangažos un Salaspilī. Nodokļa likmes plānots ieviest no 2014. gada. 

Komentējot EM ierosinājumu, Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks norādīja, ka "vietējiem iedzīvotājiem tarifa pieaugums būtu liels trieciens, jo kā elektrību, tā arī siltumu dedzinām ar gāzi. Tā mums, protams, ir ļoti slikta ziņa". Tajā pašā laikā M. Sprindžuks nenoliedza, ka lēmums par atvieglinājumiem atjaunojamo energoresursu ražotājiem salīdzinājumā ar ražotājiem no dabasgāzes ir pareizs un tādam tam būtu bijis jābūt jau sen.

Tomēr par to, kā elektroenerģijas tarifa izmaiņas varētu ietekmēt novada iedzīvotāju rēķinus un vai šajā ziņā varētu būt gaidāmas problēmas, M. Sprindžuks atzina, ka situācija ar rēķiniem un cilvēku maksātspēju jau pie esošās situācijas ir smaga, tāpēc būtu grūti prognozēt, kas notiks, kad cenas celsies: "Visticamāk, pie paaugstinātiem siltuma tarifiem iedzīvotāji nespētu rēķinus apmaksāt. Teorētiski, lietas labā ir iespējams darīt daudz – mainīt apkures sistēmu, siltināt mājas un daudz ko citu, bet tas viss prasa laiku. Līdz 2014. gadam nepagūsim," atzina pašvaldības vadītājs.

Arī Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko norādīja, ka pārmaiņas sistēmā ir plānotas pārāk straujas un pārejai no koģenerācijas uz jebkādu citu enerģijas ražošanas sistēmu būtu jānotiek pakāpeniski un ilgtermiņā. Iedzīvotāji, kā uzskata A. Nalivaiko, nebūšot spējīgi apmaksāt rēķinus par siltumu. "Mākslīgi sadārdzinot tarifus, turklāt vadoties pēc netālredzīgiem plāniem, būs tikai sliktāk. Ja valsts to iedzīvotājiem kompensēs, tad sanāk, ka vienā rokā dod, no otras ņem, bet, ja nekompensēs visiem, tad cietēji būs ne tikai mājsaimniecības, bet arī pašvaldība, kurai palielināsies slodze sociālo pabalstu sniegšanai," prognozēja A. Nalivaiko.

Līdzīgu viedokli pauda arī Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars. Viņaprāt, vairāk nekā piecu gadu garumā ilgušu atbalstu koģenerācijai, siltumražotāju tiekšanos piesaistīt investorus un cita atbalsta meklējumus tagad no ministrijas puses būtu absurdi ignorēt. Salaspils mērs neslēpa izbrīnu par to, kā tik mērķtiecīgā valsts virzība koģenerācijas politikas atbalstam pēkšņi ir izsīkusi un valsts tik krasi lēmusi mainīt enerģijas ražošanas politiku.

Uz jautājumu par to, kādu ietekmi uz iedzīvotāju faktiskajiem rēķiniem varētu atstāt siltuma tarifa paaugstinājums, R. Čudars ir pārliecināts, ka būtiskas problēmas tas nesagādās un novads "kaut kā tiks galā" ar jaunajām izmaksām, taču kopumā lēmums, viņaprāt, esot pārsteidzīgs un bezatbildīgs. "Es saprotu zaļo domāšanu, taču šādos tempos tā ir bezatbildīga skriešana no viena grāvja otrā," ministrijas priekšlikumu par jaunā nodokļa ieviešanu komentēja R. Čudars.

Jaunais nodoklis ļaušot apturēt OIK izmaksu pieaugumu. Paredzēta arī sociāla atbalsta instrumenta izveide, lai palīdzētu segt elektrības izmaksas mājsaimniecībām ar zemu maksātspēju. Ieviešot šī nodokļa likmes no 2014. gada, tiks novērsta turpmāka OIK izmaksu palielināšanās visiem patērētājiem.

Sākotnējais EM piedāvājums paredzēja fondā novirzīt AS "Latvenergo" dividendes, bet šāds priekšlikums neguva Ministru kabineta atbalstu, un tika uzdots meklēt citus fonda finansējuma avotus. Šis nodoklis tiks ieviests uz laiku līdz 2018. gadam, paredzot tā samazinājumu vai izbeigšanu, ja tiks panākts OIK ietvaros izmaksājamo subsīdiju apjoma samazinājums.