21.02.2012 08:19

Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšana

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

No 1. marta līdz 1. jūnijam fiziskām personām jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

«2011. gada nogalē stājās spēkā Sākumdeklarēšanas likums, kas paredz pienākumu fiziskām personām deklarēt mantisko stāvokli un iespēju deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus. Par deklarācijas neiesniegšanu vai apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu, likums paredz vainīgo personu sodīt administratīvi vai arī iestājas kriminālatbildība,» atgādina SIA «BUTS» Profesionālās izaugsmes nodaļas vadītāja Aija Sirmā.

Sākumdeklarēšana attiecas uz ievērojamu daļu Latvijas iedzīvotāju. Likums paredz pienākumu fiziskām personām deklarēt savu mantisko stāvokli, ja persona Latvijā iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs.

Tāpat jādeklarē arī skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu.

Tām iedzīvotāju kategorijām, kuras atbilst vismaz vienam no mantiskā stāvokļa deklarācijas iesniegšanas kritērijiem, laika posmā no 2012. gada 1. marta līdz 1. jūnijam ieskaitot, būs jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācijas VID. Deklarācijas būs jāiesniedz, norādot tajā ziņas pēc stāvokļa uz 2011. gada 31. decembra pulksten 24:00.