18.06.2013 17:00

Dabas aizsardzības pārvaldes šefs grib strādāt Siguldā; sūdzas premjeram par Sprūdžu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušais Dabas aizsardzības pārvaldes vadītājs Jānis Strautnieks. Bijušais Dabas aizsardzības pārvaldes vadītājs Jānis Strautnieks. www.kasjauns.lv

Bijušais Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vadītājs Jānis Strautnieks vērsies pie premjera Valda Dombrovska ar lūgumu izvērtēt un nepieciešamības gadījumā saukt pie atbildības Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu.

Viņš ministra rīkojumu par rotāciju uzskata par pretlikumīgu, vēsta aģentūra LETA.

"Ministra rīcība un motīvi neatbilst tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem, kā arī labai pārvaldībai. Rīkojumu, kas ir pretlikumīgs, nevaru pildīt. Esmu apņēmies korekti tiesā pierādīt, ka ministrs lietojis savu varu nesamērīgi, ignorējis likumu un rīkojies neētiski," skaidroja J. Strautnieks. Vēstulē premjeram bijušais DAP vadītājs min, ka no 13. maija līdz 11. jūnijam slimības dēļ bijis pārejošā darbnespējā. Atgriežoties darbā, viņš iepazinies ar 12. jūnijā izsniegto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 20. maija ierosinājumu par pārcelšanu Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas direktora amatā, kas DAP saņemts 23. maijā, un VARAM 24. maija rīkojumu "Par Jāņa Strautnieka pārcelšanu".

J. Strautnieks uzsver, ka, iepazīstoties ar minētajiem dokumentiem, saskata prettiesisku, pretēji labas pārvaldības principam esošu rīcību, viņa cilvēktiesību un valsts civildienesta ierēdņa tiesību neievērošanu. Viņš skaidro, ka nav pietiekami izvērtēta ierēdņa atbilstība ieņemamajam amatam, viņa likumā garantētās tiesības uz sava viedokļa paušanu ir tikušas pārkāptas.

Bijušais DAP vadītājs vēsta, ka maija sākumā VARAM nosūtījis vēstuli ar jautājumiem, taču atbildes uz tajā uzdotajiem jautājumiem nekādā formā nav sniegtas. Tāpat viņš V. Dombrovskim akcentē, ka E. Sprūdžs nekad nav ticies ar viņu un apspriedis rotācijas ieceri. "Es nekad neesmu paudis vēlmi ieņemt man piedāvāto amatu vai izteicis neapmierinātību ar līdzšinējo DAP ģenerāldirektora amatu. No tā izriet, ka ministrs Sprūdžs ir paudis nepatiesu informāciju presei, maldinājis sabiedrību un manus kolēģus," min J. Strautnieks.

Tāpat viņš vērš uzmanību uz to, ka ministrs ar savu rotācijas rīkojumu ir aizskāris tiesības uz privāto (ģimenes) dzīvi. "Šajā gadījumā šīs tiesības būs pārkāptas, jo mana dzīvesvieta un darbavieta ir Siguldas apkaime, bet amats un darbavieta, uz kuru mani vēlas pārcelt, atrodas Rīgas centrā. Proti, lai nokļūtu līdz darbavietai un pēc darba laika beigām atgrieztos mājās, būs nepieciešams vidēji divas stundas ilgāks periods, nekā tas ir šobrīd, un tas ir ievērojami lielāks laika daudzums, kas tiks atņemts no manas privātās dzīves, tā tiek pārkāptas manas cilvēktiesības," min J. Strautnieks.

J. Strautnieks informē, ka 12. jūnijā iesniedzis VARAM iebildumus pret procedūru, kādā ir izdoti rīkojumi, norādot, ka nepiekrīt pildīt ar prettiesisku rīkojumu viņam uzdotus pienākumus, kā arī izklāstījis savus argumentus un lūgumu nekavējoties atcelt rīkojumu un atjaunot viņu DAP ģenerāldirektora amatā.