11.04.2013 11:14

Maznodrošinātie varētu saņemt lielāku pabalstu stihiskā nelaimē cietuša dzīvokļa remontam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Maznodrošinātie varētu saņemt lielāku pabalstu stihiskā nelaimē cietuša dzīvokļa remontam www.foto.delfi.lv

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja akceptējusi grozījumus saistošajos noteikumos par neatliekamās palīdzības sniegšanu personām, kuru lietotā dzīvojamā telpa cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā, paredzot, ka mazaizsargātas personas varēs saņemt vienreizēju pabalstu līdz 1000 latu stihijā cietušas dzīvojamās telpas remontam.

Patlaban mazaizsargātās iedzīvotāju kategorijas – atsevišķi dzīvojošas pensijas vecumu sasniegušas personas, 1. vai 2. grupas invalīdi un maznodrošinātas ģimenes – var saņemt pabalstu līdz Ls 50 par vienu kvadrātmetru remontējamās platības, nepārsniedzot kopējo pabalsta summu līdz Ls 700. Šis pabalsts pārsvarā tiek izmaksāts tādos gadījumos, ja ēkā ir noticis ugunsgrēks un tā rezultātā ir saliets vai nokvēpis dzīvoklis, norāda pašvaldība.


Savukārt, ja bojājumi ir daudz nopietnāki, taču dzīvojamo telpu var atjaunot, tad cietušajiem var tikt izīrēta pagaidu dzīvojamā telpa un piešķirts vienreizējs pabalsts lielāka remonta veikšanai. To aprēķina, izvērtējot tāmi, bet ar nosacījumu, ka viena dzīvojamās telpas kvadrātmetra remontam tiek paredzēti līdz Ls 150 un kopējais pabalsta apmērs nepārsniedz septiņus tūkstošus latu.

Ir sagatavoti grozījumi, kas paredz arī stingrāku kontroli par piešķirto pabalstu izmantošanu.

Grozījumi saistošajos noteikumos par neatliekamās palīdzības sniegšanu personām, kuru lietotā dzīvojamā telpa cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā, ir jāapstiprina Rīgas domei. Tie stāsies spēkā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pabalsti stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā cietušu dzīvojamo telpu remontam tiek piešķirti no 2010. gada, un par katru gadījumu lēmumu pieņem Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja. 2010. gadā trijās komitejas sēdēs, pamatojoties uz četriem iesniegumiem, nolemts kopumā piešķirt 4262,72 latus. 2011. gadā izskatīti 25 iesniegumi par kopējo summu 48 004 lati, 2012. gadā – 32 iesniegumi par kopējo summu 34 305,35 lati. Šogad Finanšu un administrācijas lietu komitejā ir atbalstīta palīdzības piešķiršana 11 dzīvojamo telpu remontam, kopējā summa ir Ls 7432,34. Līdzekļi piešķirti no Rīgas domes Rezerves fonda.