26.03.2013 07:23

Muceniekos sola daudz lētāku siltumu

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ciems Ropažu novadā, pie Rīgas apvedceļa, 4. aprīlī apspriedīs koģenerācijas stacijas projektu.

Kombinēto siltuma un elektroenerģijas staciju Muceniekos celt piedāvā Latvijas uzņēmums "ITB Energy". Kā izejvielu iecerēts izmantot šķeldu – kokapstrādes blakusproduktu, ko iegūst, sasmalcinot zāģmateriālu atgriezumus. "Tā ir "zaļā" tehnoloģija, kas izmanto visu kurināmo un nerada ne notekūdeņus, ne gaisa piesārņojumu," tikšanās reizē Ropažu domē uzsvēra firmas vadītājs Edgars Tavars.

Viņš piebilda, ka ražotne būtu aprīkota ar PYROX iekārtu – tehnoloģiju, kuru kā drošu un tīru, būvējot koģenerācijas stacijas, izvēlējušies vairāki Alpu kūrorti Itālijā. Apkures cenu, ko uzņēmums garantētu vismaz piecus gadus pēc stacijas izbūves, vēl jāprecizē, jo jāņem vērā siltuma zudums un citi papildu faktori, taču "ITB Energy" piedāvātie aprēķini liecina, ka siltums Mucenieku iedzīvotājiem varētu maksāt vismaz uz pusi mazāk nekā pašlaik.

Marta beigās stacijas ieceres autori un apsaimniekotāji – pašvaldības SIA "Ciemats" – apsprieda, kā visērtāk iekārtot transportsakarus. Tika izvērtēti divi varianti. Pirmais – caur Mucenieku centru. Tādā gadījumā gan būtu jāveido pamats zem pašreizējā ceļa seguma, lai pasargātu no bojājumiem komunikācijas zem krustojuma ciema centrā, kā arī strikti būtu jāievēro reisu grafiks, lai šķeldas vedēju kursēšana iespējami maz traucētu iedzīvotājus. Otra iespēja – atjaunot veco ceļu, kas ved apkārt ciemam pa ziemeļu pusi (tur, mežmalā – starp šosejai tuvāko ciema daļu un bijušajiem armijas bunkuriem –, arī iecerēta stacijas būve) un no kura arī iespējams nokļūt uz Rīgas apvedceļa. Galīgo lēmumu pieņemt varēs pēc tam, kad būs noskaidrots iedzīvotāju viedoklis, zemes gabalu piederība un aplēstas izmaksas.

Plānots, ka stacijas jauda būs lielāka nekā megavats. Pašlaik Mucenieki iztiek ar 370 kilovatiem. Atbildot uz jautājumu, kā rīkosies, lai nebūtu produkcijas pārpalikuma, E. Tavars atbildēja, ka lieko siltumu izlaist atmosfērā nedrīkst, taču vienmēr var apsvērt iespēju jaudu samazināt, ja patēriņš ir mazāks.

Uz jautājumu, vai, beidzoties līgumā noteiktajam laikam, kurā garantētas pašlaik apspriestās siltuma cenas, iedzīvotāji nenonāks ķīlnieku lomā, jo vecā siltumapgādes iekārta vairs nedarbosies un alternatīvas nebūs, "ITB Energy" vadītājs atbildēja, ka uzņēmums labprāt līgumu slēgtu arī uz ilgāku laiku, piemēram, 20 gadiem. "Jo ilgāk, jo prognozējamāk – tātad mums izdevīgāk," sacīja E. Tavars.

Viņš pieļāva, ka labvēlīgu lēmumu gadījumā stacija darbu var sākt vai nu šīs, vai arī nākamās vasaras beigās. Projekta apspriešana Muceniekos notiks 4. aprīlī pulksten 18 – "Jaunceltnēs 2". Novada būvvaldē ar ieceri iepazīties un domē atsauksmes par to iesniegt var līdz 9. aprīlim.