05.03.2013 11:08

Februārī dzīvokļa pabalsts izmaksāts 23 026 rīdziniekiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Februārī dzīvokļa pabalsts izmaksāts 23 026 rīdziniekiem www.foto.delfi.lv

Paplašinoties dzīvokļa pabalsta saņēmēju lokam, paredzams, ka martā palielināsies šī pabalsta saņēmēju skaits.

Šogad janvārī dzīvokļa pabalstu saņēma 15 006 rīdzinieki, kas ir gandrīz par 10 000 cilvēku mazāk nekā 2012. gada janvārī, informē pašvaldība. Taču jau šī gada februārī dzīvokļa pabalstu izmaksāja 23 026 iedzīvotājiem.

No 22. janvāra spēkā stājušies Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 202 "Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā", kuros ieviestas izmaiņas dzīvokļa pabalsta saņemšanas kārtībā. Tagad uz šo pabalstu ir tiesīgas pretendēt personas (ģimenes), kuru deklarētā pamata dzīvesvieta ir Rīgas administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas deklarēšanas ilguma un kuri dzīvo atbilstoši iesniegumā norādītajai adresei. Līdz ar to tiek paplašināts personu loks, kuras var pretendēt uz sociālo palīdzību.

Pagājušajā gadā no Rīgas domes budžeta programmas "Sociālie pabalsti Rīgas pilsētas iedzīvotājiem" dzīvokļa pabalstu, kopumā 10 189 266 latus, saņēma 45 316 rīdzinieki. Salīdzinājumā ar 2011. gadu dzīvokļa pabalsta saņēmēju skaits samazinājies gandrīz par 7,5 tūkstošiem. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad vidēji par pieciem latiem palielinājies arī dzīvokļa pabalsta lielums vienai personai: pērn janvārī tas bija 35,90 latu, savukārt šā gada janvārī – 40,30 latu, bet februārī – 51,30 latu.

Rīgas pašvaldībā sociālā nozare arī šogad tiek saglabāta kā prioritāte. Šogad Rīgas domes budžeta programmai "Sociālie pabalsti Rīgas pilsētas iedzīvotājiem" ir ieplānoti 18 361 268 lati.

Lai pieprasītu sociālo palīdzību (tostarp dzīvokļa pabalstu) personai vai tās pārstāvim jāvēršas Rīgas Sociālajā dienestā ar iesniegumu, jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarāciju un jāuzrāda ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu maksājumu kvīšu oriģinālus. Pabalstu piešķir ar to mēnesi, kurā pieņemts Rīgas sociālā dienesta lēmums par pabalsta piešķiršanu.

Detalizēti ar normatīvajiem aktiem var iepazīties gan uz vietas, Rīgas sociālā dienesta deviņos teritoriālajos iedzīvotāju pieņemšanas centros, gan Labklājības departamenta vietnē www.ld.riga.lv sadaļā "Normatīvie akti", gan Rīgas pašvaldības interneta vietnēs. Neskaidrību gadījumos var zvanīt RD Labklājības departamentam pa bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai Rīgas sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048.

Rīgas iedzīvotājiem, kuriem saistībā ar salīdzinoši lielo maksājumu par siltumu ir grūtības pilnībā norēķināties par sniegtajiem pakalpojumiem un kuru mājas apsaimnieko SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", tiek piedāvāta iespēja noslēgt vienošanos par dalītu apkures rēķina apmaksu, kurā paredzēts, ka 50 % no rēķina pozīcijas "apkure" varēs maksāt rēķinā noteiktajā termiņā, bet atlikušo pusi – pēc apkures sezonas beigām. Pēc vienošanās noslēgšanas iedzīvotājiem netiks aprēķināts līgumsods jeb nokavējuma nauda, ja klients pildīs vienošanās noteikumus. Vairāk informācijas pa tālruni 67097777 vai personīgi ierodoties Rīgas klientu centrā Brīvības ielā 49/53.