27.02.2013 18:17

Mārupē vēl līdz 1. martam var pieteikties NĪN atvieglojuma saņemšanai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupē vēl līdz 1. martam var pieteikties NĪN atvieglojuma saņemšanai www.foto.delfi.lv

Mārupes novada pašvaldība noteikusi Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus kopumā 21 iedzīvotāju grupai, tostarp daudzbērnu ģimenēm, vientuļajiem pensionāriem, personām ar invaliditāti un citiem.

Lai atvieglojumu par taksācijas gadā aprēķināto NĪN saņemtu pilnā apmērā, nodokļa maksātājam motivēts iesniegums jāiesniedz līdz aktuālā gada 1. martam.

Pēc Mārupes pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļas sniegtās informācijas zināms, ka patlaban NĪN atvieglojumi par 2013. gadu piešķirti vairāk nekā 200 personām par kopējo summu Ls 38 462,81. Uz NĪN atvieglojumu var pietiekties arī pēc 1. marta, taču tādā gadījumā to piešķir, sākot ar nākamo dienu pēc iesnieguma saņemšanas.

Kā ziņots iepriekš, tad vēl 2012. gada nogalē Mārupes novada dome grozīja saistošos noteikumus, paplašinot iedzīvotāju loku, kam ir tiesības saņemt NĪN atvieglojumus, kā arī palielinot atlaides apjomu daudzbērnu ģimenēm.

Turpmāk ģimenes ar trim un vairāk bērniem valsts noteiktās 50 % NĪN atlaides vietā var saņemt 90 % atlaidi no attiecīgajā periodā aprēķinātās summas. Turklāt, lai atvieglojumu saņemtu, ģimenes ienākumi vairs netiek vērtēti un bērni var būt reģistrēti dažādās dzīvesvietās, arī ārpus Mārupes novada.

Sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, izvērtējot ģimenes ienākumus, NĪN atvieglojumi 50 % līdz 90 % apmērā tikuši piemēroti arī iepriekš. Taču ar 2013. gadu 1. un 2. grupas invalīdi, vientuļie pensionāri, kā arī tie Mārupes iedzīvotāji, kuru likumīgā aprūpē ir bērns invalīds, šos NĪN atvieglojumus ir tiesīgi saņemt bez ienākumu izvērtēšanas. 1. un 2. grupas invalīdiem NĪN atvieglojumu saņemšanai vairs nevērtē arīdzan to, vai persona ir nodarbināta.

Jāņem vērā, ka NĪN atvieglojumi var tikt piešķirti tikai uz iesnieguma pamata, tos nepiešķir automātiski. Tāpat uz atvieglojumiem var tās pretendēt personas, kuru adresēs, par ko tiek lūgts piešķirt nodokļa atvieglojumu, ir deklarējušas savu pamata dzīvesvietu un ne mazāk kā vienu gadu Mārupes novadā.