22.02.2013 16:43

Stopiņos un Ādažos nekustamā īpašuma nodokli maksās vairāk

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līdz ar krīzes mazināšanos, atkal ir atsākusies māju celtniecība un arī pēcāk to deklarēšana, kas pašvaldībām nozīmē liekākus ienākumus. Līdz ar krīzes mazināšanos, atkal ir atsākusies māju celtniecība un arī pēcāk to deklarēšana, kas pašvaldībām nozīmē liekākus ienākumus. Krišjānis Grantiņš

Kopējā kadastrālā vērtība par pašvaldībās deklarētajām ēkām veido 40 276 072 latus, liecina Valsts zemes dienesta (VZD) apkopotā informācija.

VZD atgādina, ka pagājušā gada maijā stājās spēkā Ministru kabineta 2012. gada 10. aprīļa noteikumi "Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi". Ar noteikumu stāšanos spēkā pašvaldībām radās iespēja, pamatojoties uz ēkas datu deklarāciju kadastra informācijas sistēmā, reģistrēt apvidū esošas, bet kadastra informācijas sistēmā vēl nereģistrētas ēkas.

Vislielākā deklarēto ēku kadastrālā vērtība, līdz ar to potenciāli lielākais papildinājums budžetā par nekustamā īpašuma nodokli būs Stopiņu un Ādažu novadam, kur deklarēto ēku kadastrālā vērtība veido attiecīgi 4,3 miljonus un 4,2 miljonus latu. Savukārt 13 Latvijas pašvaldībām reģistrēto ēku kadastrālā vērtība veido vairāk nekā divus miljonus latu, informē VZD. 

Kopumā iespēju deklarēt ēkas kadastra informācijas sistēmā izmantojušas 69 Latvijas pašvaldības. Patlaban VZD ir apzinājis 50 novadu pašvaldības, kas līdz šim nav izmantojušas iespēju deklarēt apvidū esošas, bet kadastra informācijas sistēmā vēl nereģistrētas ēkas. No Pierīgas pašvaldībām tā ir Ķekava, Inčukalns, Babīte, Krimulda un Ropaži.

VZD speciālisti aicina pašvaldības, kas joprojām nav sākušas ēku deklarēšanu kadastra informācijas sistēmā, to darīt, jo VZD arī 2013.gadā veic ēku reģistrēšanu kadastra informācijas sistēmā uz pašvaldību sagatavotu ēku datu deklarāciju pamata, nepiemērojot samaksu par šo pakalpojumu. Tāpat VZD atgādina, ka ēkas ierakstīšana kadastra reģistrā ir tās īpašnieka pienākums. Gadījumā, ja ēka kadastra informācijas sistēmā tiek reģistrēta uz pašvaldības deklarācijas pamata, kur fiksēti tikai vispārēji dati, ēkai tiek aprēķināta maksimālā iespējamā kadastrālā vērtība, jo deklarācijā netiek fiksēti parametri, kas kadastrālo vērtību samazina, piemēram, ēkas nolietojums.

Tādēļ patlaban ēku īpašniekiem daudz izdevīgāk ir pašiem veikt nekustamā īpašuma reģistrāciju, lai kadastrā fiksētu visus būvi raksturojošos datus, kas var samazināt kadastrālo vērtību un līdz ar to – arī maksājamā nodokļa apmēru, norāda VZD.

Lai gan Reģistrācijas un aktualizācijas noteikumi stājās spēkā 2012. gada maijā, tikai jūlijā, pamatojoties uz deklarācijām, kadastra informācijas sistēmā tika reģistrētas pirmās 14 ēkas. Tādējādi līdz 2012. gada nogalei pašvaldības bija reģistrējušas 6421 ēku, vislielākā aktivitāte bija decembrī, kad tika iesniegtas deklarācijas par 4651 ēku, un novembrī – 1323 deklarācijas, vēsta aģentūra LETA.