22.02.2013 09:29

VSAA darbinieki Pierīgā protestē, ciešot badu

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
VSAA darbinieki Pierīgā protestē, ciešot badu www.foto.delfi.lv

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pierīgas nodaļas aptuveni 50 darbinieki šodien piedalās badošanās akcijā, visas dienas garumā neieturot nevienu maltīti.

VSAA darbinieki Pierīgas nodaļā, kuras krēsls atrodas Siguldā, kā arī klientu apkalpošanas centros Siguldā, Salaspilī, Ķekavā un Olainē no plkst. 8.30 līdz pat 17 cietīs badu. Protestus izsaukusi nevienlīdzība valsts pārvaldē nodarbināto vidū.


"Ne tikai niecīgais atalgojums, bet arī sociālo garantiju trūkums. Likteņa ironija – mums nav veselības apdrošināšanas un pat dzīvības apdrošināšanas ne. Nereti klientu vidū ir bijušie cietumnieki, mēdz būt gadījumi, ka klienti ir noskaņoti agresīvi un ierodas, bruņojušies ar mietiem, jo nepamierināto sociālajā jomā pietiek. Darbinieki ir spiesti pieņemt ar tuberkulozi slimos šaurajās VSAA klientu apkalpošanas centru telpās," Pierīgas nodaļas inspektore Inga Jākobsone līdz ar citiem kolēģiem ir satraukta par to, ka darbiniekiem dārdzības dēļ kļuvuši nepieejami pat vienkāršākie medicīnas pakalpojumi, taču sēdošais darbs dara savu – nav tāda darbinieka, kuram nebūtu muguras problēmu.

Anda Vidasa, VSAA Pierīgas nodaļas vecākā inspektore, uzsver, ka "protestu nav izsaukušas kaprīzes. Nevēršam uzmanību tik daudz algas apmēram kā vienlīdzības principa ievērošanai valsts iestādēs". Dažās ministrijās krīze vēl nav sākusies, bet VSAA darbiniekiem tā vēl nav beigusies, skaudro realitāti ieskicē A. Vidasa.

"Esam ierēdņi un vēlamies, lai visās iestādēs nosacījumi būtu vienlīdzīgi – par vienādu darbu saņemtu vienādu atalgojumu. Dažās ministrijās ir gan veselības apdrošināšana, gan darbinieki saņem piemaksu par kolēģu aizvietošanu, bet VSAA nodaļās vārds "prēmija" nav izskanējis jau gadiem, piemaksas par ilgstoši slimajiem kolēģiem nesaņemam," pamato A. Vidasa. Piemēram, šobrīd bērna kopšanas atvaļinājumā devušās trīs VSAA darbinieces Siguldā un viena Ķekavā. Lai neciestu klienti, kolēģes sadalījušas viņu pienākumus, par to nesaņemot ne santīma.

VSAA Pierīgas nodaļas darbinieki ikdienā pusdieno, visbiežāk turpat pie darba galda apēdot no mājām līdzpaņemto ēdienu. Pusdienot kafejnīcās var atļauties reti kurš, atzīst darbinieki. "Uzsildām un paēdam, neraugoties uz saspiestību," piemetina A. Vidasa.

"Manuprāt, vārdam "ierēdnis" izveidojusies negatīva pieskaņa, tomēr sabiedrībā reti kurš apjauš, kas notiktu, ja vienu dienu mūsu darbā vairs nebūtu, ja mēs dotos īstā streikā. Sāktos jūklis ar pensijām un pabalstiem – sekas būtu graujošas. Faktiski taču strādājam ar mūsu sabiedrības nelaimes putniem – pensionāriem, slimiem cilvēkiem."

Pierīgā darbiniekus izdodas nokomplektēt, taču Rīgas nodaļās ir grūti dabūt jaunus darbiniekus. "Kas paliek strādāt un nenobīstas no mazā atalgojuma, ir centīgi, prasmīgi un zinoši, mums ar viņiem ir paveicies," badošanās akcijas priekšvakarā sacīja A. Vidasa.

Akcijā iesaistīsies arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) kolektīvi. Latvijas valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons skaidro – akcija tiks rīkota, jo 9. janvārī Ministru prezidentam tika nosūtīta vēstule "Par nevienlīdzības novēršanu valsts pārvaldē", uz kuru 17. februārī Finanšu ministrija atbildējusi formāli, nepiedāvājot nevienu konkrētu risinājumu.

"Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") Jaungada uzrunā solīja mazināt nevienlīdzību Latvijā, kas, kā var spriest no atbildes, ir tikai solījumi, kurus Finanšu ministrija plāno risināt labākajā gadījumā tikai 2016. gadā. Papildus tam 14. februārī Saeima, kas ratificēja Eiropas Sociālo hartu, izņēma punktu "Tiesības uz taisnīgu atalgojumu", kas praktiski legalizē netaisnību Latvijā," saka A. Jirgensons.

Protesta lozungs ir "Pret valsts varas netaisnību un nevienlīdzību Latvijā". Pēc protesta akcijas VSAA un NVA nodarbinātie plāno aicināt Ministru kabineta pārstāvjus uz diskusiju un, atkarībā no diskusijas rezultāta, lems par turpmāko rīcību.