20.02.2013 09:22

Saulkrastos nekustamā īpašuma nodoklis palielināsies minimāli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiem Saulkrastu iedzīvotājiem, kuru nodoklis par nekustamo īpašumu vēl nav sasniedzis 1,5 % no kadastrālās vērtības, jārēķinās, ka šogad maksājums palielināsies par 10 procentiem. Tiem Saulkrastu iedzīvotājiem, kuru nodoklis par nekustamo īpašumu vēl nav sasniedzis 1,5 % no kadastrālās vērtības, jārēķinās, ka šogad maksājums palielināsies par 10 procentiem. Krišjānis Grantiņš

Lai neradītu papildu slogu vietējiem iedzīvotājiem, pieņemot nākamā gada budžetu, Saulkrastu novada dome noteikusi ierobežojumu nodokļa pieaugumam 10 % apjomā tiem īpašumiem, kuriem šis nodokļa apmērs vēl nav sasniedzis valsts noteiktos 1,5 % no zemes kadastrālās vērtības.

Saulkrastos pirms budžeta pieņemšanas īpaši domāts par to, kā neradīt papildu nodokļu slogu trūcīgākajiem novada iedzīvotājiem. "Diemžēl valsts joprojām mēģina risināt sava budžeta problēmas uz pašvaldību rēķina. Kā tas izpaužas? Valsts arvien samazina maksājumu apjomu pašvaldībām gan sociālajā jomā, gan, piemēram, ceļu fondā. Tā vietā mums tiek piedāvāta iespēja palielināt ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa, to ceļot," zina teikt Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis ("Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK"). Taču šī nodokļa palielināšana daudziem iedzīvotājiem, tostarp Saulkrastos dzīvojošajiem, būtu pamatīgs robs viņu budžetā.


"Protams, ir pareizi un atbalstāmi, ka valdība meklē iespējas samazināt nodokļu slogu darbaspēkam un ļaut pašvaldībām celt nekustamā īpašuma nodokli ar domu, lai bagātie maksā vairāk. Taču jāatceras, ka tas skar arī pensionārus un ne tik turīgos iedzīvotājus, kuriem par savu vienīgo mājokli, kas visu mūžu būvēts, kopts un lolots, nu jāmaksā nesamērīgas summas," atgādina Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Līcis ("Vienotība").

Domājot tieši par ģimenēm ar bērniem un pensionāriem, šajā gadā dome nolēma noteikt ierobežojumu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumam. Jāpiebilst, ka ir virkne sociālo grupu, kurām ar likumu tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 50 procentu apmērā. Tas pienākas represētajiem, daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem, kuriem piešķirts maznodrošinātas personas statuss, kā arī 1. grupas invalīdiem. "Saulkrastu pašvaldības saistošie noteikumi paredz nodokļu atlaides vēl vairākām sabiedrības grupām, piemēram, trūcīgajiem, invalīdiem, kā arī vecākiem, kuri rūpējas par bērnu invalīdu," norāda Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs.

Arī mazdārziņu īpašniekiem, kuru Saulkrastos ir ne mazums, šajā gadā par strauju nekustamā īpašuma nodokļa palielināšanos nav jābaidās. "Zemes kadastrālās vērtības šajās vietās joprojām ir ļoti mazas," uzsver E. Grāvītis. Tas nozīmē, ka maksa par nekustamo īpašumu palielināsies minimāli.