12.02.2013 17:25

Mores attīstības "eksplozijai" pietrūka naudas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Jokojam, ka pietrūka divi "treknie" gadi, un tad viss būtu kārtībā," vaicāts par iecerēto, bet aizvien nenotikušo Mores ceļa asfaltēšanu un pagaisušajiem ciematu būves plāniem, atklāj bijušais pagasta vadītājs Aivars Jakobsons.

Gludi noasfaltēts ceļš uz Siguldu, eksplozīva attīstība nekustamā īpašuma jomā un plaukstošs bizness – izmantojot labvēlīgo ekonomisko situāciju valstī, šādi un līdzīgi mērķi bija plānoti Mores pagastā. Līdz ar ekonomiskās krīzes iestāšanos, visiem plāniem un projektiem tika pielikts punkts. 

"2008. gadā visi projekti tika "norauti"," saka A. Jakobsons, kurš pašreiz Siguldas novada pašvaldībā ieņem Darba un civilās aizsardzības nodaļas vadītāja amatu. Viņš stāsta, ka pirms pieciem gadiem izdevies nograntēt un asfaltēšanai sagatavot vien pirmo posmu. Mores autoceļš ir "Latvijas Valsts ceļu" uzraudzībā, tāpēc pašvaldības spēkos nav ietekmēt, kāds būs tā turpmākais liktenis.

"Vēstules "Latvijas Valsts ceļiem" nerakstām, jo zinām, kāda būs atbilde, – nepietiek līdzekļu." Nav zināms, kad un vai ceļš vispār tiks asfaltēts, bet A. Jakobsons cer, ka līdzekļi budžetā reiz tomēr atradīsies. Līdz ar ceļa projekta apturēšanu paplašināšanos nepiedzīvoja arī nekustamo īpašumu tirgus Morē. "Arī pašlaik mums pārdošanā izlikti īpašumi, bet kurš tad tos pirks? Pat Rīgā stāv tukšas jaunuzceltas mājas."

Mores pagasta pārvaldes vadītāja Zenta Bite aizkavējušos valsts ceļa asfaltēšanu skaidroja ar ekonomiskās krīzes sākšanos valstī. "Kā jau visur valstī, tie labie gadi beidzās, un arī šī VAS "Latvijas autoceļi" iecere apsīka. Atliek tikai cerēt, ka kādreiz ceļu noasfaltēs," stāsta Z. Bite un piebilst, ka iedzīvotāji vairāk priecātos, ja ceļa segums uzlabotu autoceļu Līgatne–Skrīveri.

Rudeņos un pavasaros iedzīvotāji izvēloties braukt pa Līgatnes ceļu, nevis grantainajiem ceļiem." Lai gan asfalts tik drīz Mores ceļu neklās, pagastā, kurā dzīvo aptuveni 700 cilvēku, dzīve nav apstājusies. Z. Bite teic, ka līdz šim iztikt var.

Ievērojamu daļu novada budžetā ienesuši arī lielie uzņēmēji, un pelnošākais no tiem ir koka paneļu māju ražotāji SIA "Husvik", kuri pērn nodokļos samaksājuši 382 000 latu un saņēmuši Siguldas novada pašvaldības apbalvojumu kā lielākie Mores nodokļu maksātāji. "Viss notiek – ēkas esam sakārtojuši, jumti ir nomainīti, rudenī ievilkām jaunu ūdens vadu, plānots rekonstruēt Mores pamatskolas sporta laukumu un veikt datorklases kapitālo remontu. Visu pamazām.

"Šogad par vienu no uzdevumiem Mores pagastā izvirzīta arī pašvaldības aizaugušo lauksaimniecības zemju sakopšana, ceļmalu un grāvju izciršana. Jo, tikai sakārtojot savus īpašumus, būtu korekti aizrādīt privāto zemju īpašniekiem," piebilst Z. Bite. "Izbraukājām visu pagastu un apsekojām graustus. Iesniedzām informāciju būvvaldē un pašvaldības policijā, lai viņi rīkojas tālāk un sazinās ar ēku īpašniekiem."