07.02.2013 11:11

Vēlas oficiāli atļaut taksometriem ārpus to darbības teritorijas uzņemt pasažierus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vēlas oficiāli atļaut taksometriem ārpus to darbības teritorijas uzņemt pasažierus www.foto.delfi.lv

Lai mazinātu administratīvo slogu un mazinātu nelietderīgi iztērētos finanšu un laika resursus, plāno atļaut vieglajiem taksometriem oficiāli uzņemt pasažierus ārpus taksometru darbības teritorijas.

Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), patlaban normatīvie akti nenoteic vieglā pasažieru taksometra tiesības, nogādājot pasažieri ārpus tā darbības teritorijas atpakaļceļā uzņemt pasažierus, vēsta nozare.lv. Līdz ar to taksometru pārvadājumu uzņēmumiem tiek radīti finansiālie zaudējumi, kā arī nelietderīgi tērēts laiks. Tomēr praksē pastāv situācija, ka, piemēram, taksometru pārvadātāji, kas sniedz pakalpojumus Rīgas pilsētas teritorijā, aptuveni 10-20 % no kopējā pārvadājumu skaita veic Pierīgas pašvaldību teritorijās, kas bieži vien ir tieši pasažiera uzņemšana atpakaļceļā, nenovirzoties no sākotnējā maršruta.


Vieglo taksometru pārvadātājs, kurš licenci ir saņēmis Rīgas pilsētā, drīkst nogādāt pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus šīs pilsētas, piemēram, uz Saulkrastu novadu, bet atpakaļ ceļā no Saulkrastu novada uz Rīgas pilsētu pasažieri uzņemt nedrīkst, ja vien pārvadātājs nav saņēmis šī novada licenci. Līdz ar to tiem vieglo taksometru pārvadātājiem, kuru pamatdarbības vieta ir Rīgas pilsēta, nepieciešams saņemt vairākas licences Rīgas pilsētai blakus esošajās administratīvajās teritorijās, lai varētu uzņemt pasažieri atpakaļceļā un nebrauktu bez pasažiera, nelietderīgi tērējot degvielas resursus, pašreizējo situāciju ilustrē VARAM.

Ministrija arī vērš uzmanību, ka šādi ierobežojumi nereti sagādā problēmas arī pašiem klientiem, jo pārvadātājs viņus nav tiesīgs uzņemt atpakaļceļā legāli. Turklāt šādas problēmas ir novērojamas ne vien Rīgā, bet arī no Rīgas attālākajos rajonos.

Tāpēc VARAM ir sagatavojusi grozījumus Autopārvadātāju likumā, kas noteic, ka speciālā atļauja jeb licence dod tiesības veikt vieglo taksometru pārvadājumus tikai attiecīgajā administratīvajā teritorijā, kā arī nogādāt jebkuru pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus šīs teritorijas un uzņemt pasažieri atpakaļceļā. Tādējādi vieglo taksometru pārvadātājiem vairs nebūs jāizņem tās administratīvās teritorijas atļauja, kurā pasažieris tiek uzņemts atpakaļceļā.

Grozījumi šajā pašā likumā, nosakot, ka taksometru vadītāji vairs nedrīkstēs uzņemt pasažierus, dodoties atpakaļceļā no citas pašvaldības teritorijas, tika pieņemti 2011. gada sākumā. Šos grozījumus savulaik ieviesa, jo bija pretenzijas, ka citu administratīvo teritoriju taksisti darbojās tajās teritorijās, kur nebija izņēmuši darbības licenci.

Grozījumi pieteikti izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

"Baltic Taxi" izpilddirektors Juris Erts norāda, ka jautājums atļaut taksometriem ārpus to darbības teritorijas uzņemt pasažierus nav viennozīmīgi vērtējams, jo "katrs to deķi vilks uz savu pusi".

"Rīgas taksometri, kas nebrauks uz citām pašvaldībām strādāt bez licences, izņemot Jūrmalu un Mārupi, teiks, ka vajag atļaut viņiem uzņemt pasažieri atpakaļceļam, jo tas ir it kā normāli. Tie, kas nevēlas Rīgā pirkt licenci, bet brauc ar citu pašvaldību licencēm, arī teiks, ka vajag, bet paši spekulēs ar šo iespēju, lai piedāvātu cenu, kas atšķiras no skaitītāja rādījumiem Rīgā. Problēmas risinājums var būt tikai pašas kompānijas un konkrētās pašvaldības attieksmē. Es varbūt nokļūdīšos nedaudz ciparos, bet šobrīd katra Lielrīgas reģiona pašvaldība grib par vienu mēnesi no 12 līdz 15 latiem no katras automašīnas. Bet tās ir aptuveni deviņas pašvaldības," uzsver Erts.

Viņš skaidro, ka, ja godīga kompānija, kurai, piemēram, ir Rīgas licence, un tā tiešām paņem atpakaļceļā balsojošu pasažieri Līvānos un brauc uz Rīgu, tad viss esot kārtībā, jo tas nekropļo vietējo tirgu. Taču, ja kompānija nevēlas godīgi strādāt, tad, nopērkot Līvānu licenci, šoferis strādās Rīgā un aizbildināsies, ka gaida pasažieri atpakaļ ceļam, un tas arī ir faktors, kas kropļo tirgu.

Esot iespējamas arī vēl citas situācijas. Piemēram, ja vadītājs aizved pasažieri un Līvāniem, bet tas pārdomā tur palikt un vēlas braukt atpakaļ, tad šobrīd tas tiek kvalificēts kā pasažieris atpakaļceļā, kas nav atļauts. "Vai tas ir slikti, ja šoferis klientu atved atpakaļ?" jautā eksperts. "Tāpat, ja kompānijas korporatīvais klients atrodas Līvānos, kur mums licences pasažieru pārvadāšanai nav, bet viņš vēlas braukt ar mūsu kompānijas auto, tad atkal iznāk pretruna, jo teorētiski to darīt nedrīkst," viņš spriež.

Iepriekš:
Pētām: Brauciens ar taksi daudzviet Pierīgā atļauts tikai vienā virzienā