04.02.2013 13:26

Siltinātā kaimiņu mājā Salaspilī par apkuri jāmaksā divreiz mazāk

Autors  www.salaspils.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kaimiņos esošās siltinātās un nesiltinātās mājas iemītnieki Enerģētiķu ielā saņem ļoti atšķirīgus rēķinus par apkuri. Kaimiņos esošās siltinātās un nesiltinātās mājas iemītnieki Enerģētiķu ielā saņem ļoti atšķirīgus rēķinus par apkuri. www.salaspils.lv

Ja gadu iepriekš apkures rēķini bija vienādi, tad pērn pēc vienas ēkas nosiltināšanas viss ir mainījies. Proti, Salaspilī, Enerģētiķu ielas 13 un 15 namiem blakus esošās mājas saņem krasi atšķirīgus rēķinus par siltumu.

2011. gada decembrī Enerģētiķu ielas 15. un 13. nams saņēma ļoti līdzīgus rēķinus par patērēto siltumenerģiju, 13. mājai par patērētajām 43 megavatstundām (MWh) tie bija Ls 1880, bet 15. – Ls 1924 par 44 MWh. Tarifs abām bija vienāds – 43,73 Ls/MWh.

Šajā apkures sezonā 13. nama iedzīvotāji, kuri pērn izšķīrās par ēkas renovāciju, saņem mazākus rēķinus. Pagājušā gada oktobrī tai siltumenerģijas patēriņš bija 5,43 MWh, novembrī 12,37 MWh, bet decembrī – 26,20 MWh. Savukārt nerenovētās mājas iedzīvotāji situmu patērēja šādi: oktobrī 21,22 MWh, novembrī 29 MWh, bet decembrī – 55,13 MWh. Tarifs abām mājām vienāds – 44,12 Ls/MWh. "Jau laikā, kad notika Enerģētiķu ielas 13. ēkas siltināšana, kaimiņi no Enerģētiķu 11. un 15. mājas ar lielu interesi sekoja notiekošajam," zina teikt Salaspils dzīvokļu īpašnieku biedrības valdes locekļi Aleksandrs Žuravļovs un Nauris Priedītis.

Viņi atklāj, ka pēc veiksmīgi noslēgušās renovācijas 11. mājas 75 procenti iedzīvotāju sanāca uz kopsapulci, kuras laikā vienprātīgi nobalsoja par siltināšanu. Ir saņemts pašvaldības atbalsts un sākusies renovācijas projekta izstrāde.

"Daudziem rodas jautājums: "kā tad ar kredītsaistībām? Bez kredīta neiztikt!" Turklāt daudzām ēkām, arī Enerģētiķu 13, iepriekš bija parāds. Atbilde ir vienkārša – nosiltinātajā mājā vienā mēnesī par siltumu ieekonomētie līdzekļi ļauj nosegt kredītsaistības uzreiz par trim mēnešiem, tātad, rēķini kopā ar kredītsaistībām ir krietni mazāki nekā iepriekš," uzsver dzīvokļu īpašnieku biedrības vadītāji.

"Salīdzinot pagājušā gada decembrī saņemtos rēķinus par līdzvērtīgiem dzīvokļiem 13. un 15. mājā, redzam, ka rēķina summa renovētajā ēkā ir Ls 74,39 (neraugoties uz krietni augstāko maksu par pārvaldīšanu, jo tajā ietvertas arī kredītsaistības) pret 109,63 latiem nesiltinātajā ēkā, kur lauvas tiesu "apēd" maksa par gaisā izplūstošo siltumu. Iespaidīgi, vai ne?"