29.01.2013 17:29

Mārupes pašvaldība ar 2013. gadu palielinājusi NĪN atvieglojumus

Autors  www.marupe.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes pašvaldība ar 2013. gadu palielinājusi NĪN atvieglojumus www.foto.delfi.lv

Mārupes novada dome informē, ka ir paplašināts to nekustamā īpašuma nodokļu maksātāju loks, kam ir tiesības saņemt nekustamā īpašuma nodokļu (NĪN) atvieglojumus.

Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem Mārupes novada domes 2010. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību ir paredzētas izmaiņas nodokļu atvieglojumu piešķiršanā šādām nodokļu maksātāju kategorijām.

1. Nevērtējot ģimenes ienākumus, nodokļa atvieglojumu 90 % apmērā no attiecīgajā periodā aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas ir tiesīgas saņemt ģimenes, kurās ir trīs un vairāk nepilngadīgo bērnu vai nestrādājošie pilngadīgie bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri apgūst augstāko izglītību pilna laika studijās Latvijas Republikā vai ārvalstīs reģistrētās un akreditētās augstskolās.

2. Nodokļa atvieglojumu 90 % apmērā no attiecīgajā periodā aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas ir tiesīgi saņemt 1. un 2. grupas invalīdi. Piešķirot nodokļu atvieglojumu, netiek ņemts vērā fakts par personas nodarbinātību un netiek vērtēti personas ienākumi.

3. Nodokļa atvieglojumu 50 % apmērā no attiecīgajā periodā aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas ir tiesīgi saņemt nodokļu maksātāji, kuru likumīgajā aprūpē (apgādībā, aizgādībā) atrodas bērns (-i) invalīds (-i) un/vai 1. un 2. grupas nestrādājošais (-ie) invalīds (-i). Piešķirot nodokļu atvieglojumu, netiek vērtēti personas ienākumi.

4. Nodokļa atvieglojumu 50 % apmērā no attiecīgajā periodā aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas ir tiesīgi saņemt vientuļie pensionāri. Piešķirot nodokļu atvieglojumu, netiek vērtēti personas ienākumi. Par vientuļu pensionāru uzskatāma persona, kam nav laulātā, nav bērnu un ir miruši vecāki.

Attiecībā uz visām personām atvieglojums tiek piešķirts, ja persona adresē, par kuru tiek lūgts piešķirt nodokļa atvieglojumu, ir deklarējusi savu pamata dzīvesvietu un ne mazāk kā vienu gadu deklarējusi dzīvesvietu Mārupes novadā.

Lai saņemtu nodokļa atvieglojumu par visu taksācijas gadu, nodokļa maksātājam motivēts iesniegums jāiesniedz ne vēlāk kā līdz attiecīgā gada 1. martam.

Ja iesniegums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanu ir iesniegts pēc iepriekš minētā termiņa, atvieglojums tiek piešķirts, sākot ar nākamo dienu pēc iesnieguma saņemšanas.

Ar pilnu saistošo noteikumu nr. 10/2010 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Mārupes novadā" saturu var iepazīties šeit.