28.01.2013 07:31

Atšķirīgs kurināmais, atšķirīgi rēķini

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atšķirīgs kurināmais, atšķirīgi rēķini arhīvs

Turpinot apkopot informāciju par apkures tarifiem Pierīgas novados, redzams, ka lielāki rēķini ir tajās pašvaldībās, kur par galveno siltumpiegādes nesēju tiek izmantota dabasgāze.

Kā liecina vairāku uzņēmumu apkopotā informācija, salīdzinot pērno decembri ar 2011. gada decembri, var secināt, ka dabasgāzes cena palielinājusies par aptuveni 30 procentiem. Rēķiniem augt likusi arī zemā gaisa temperatūra.

Saulkrastos apkures tarifs zems un nemainīgs
Saulkrastu centra namus apsilda trīs katlu mājas – Raiņa ielā 7, Ainažu ielā 34b un Vidrižu ielā 22a, kur par kurināmo tiek izmantotas kokskaidu granulas, norāda SIA "Saulkrastu komunālserviss" direktors Guntars Ozoliņš. Savukārt Zvejniekciema katlu mājā Bērzu alejā 3b kurināmais ir akmeņogles un malka.

Līdz ar to kopējais apkures tarifs novadā ir nemainīgs kopš 2009. gada – Ls 45,21 par vienu megavatstundu (MWh), viņš informē. Taču, salīdzinot 2011. gada decembri ar pagājušo mēnesi, viennozīmīgi redzams, ka apkures rēķini uzņēmuma apsaimniekotajās mājās bijuši jūtami lielāki zemās gaisa temperatūras dēļ – vidēji par 20 procentiem. Visu nosaka, protams, apsildāmā platība un patērētās megavatstundas, tādēļ procentuāli rēķini namos dažādās Saulkrastu vietās atšķiras no trim līdz pat 43 procentiem.

"Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā ir iesniegts projekts par siltumtrašu nomaiņu Saulkrastu centrā, ko plānojam realizēt šogad," piebilst G. Ozoliņš.

Ķekava atkarīga no dabasgāzes
Ķekavā, tāpat kā Salaspils novadā, pagājušajā mēnesī apkures intensitāte bijusi teju uz pusi lielāka nekā 2011. gada pēdējā mēnesī. Proti, vidējā maksa par kvadrātmetru pieauga no Ls 0,7904 līdz Ls 1,3442, informē SIA "Ķekavas nami" pārstāvis Juris Firsts. Apkures maksas sadārdzinājuma galvenie iemesli ir dabasgāzes cenas palielinājuma (no Ls 226,10 līdz Ls 281,10 par kvadrātmetru) un āra gaisa temperatūras starpība – 2011. gada decembrī Ķekavas pusē tā vidēji bija +2,56 grādi, bet pērn decembrī –3,85.

Salīdzinot abus mēnešus, redzams, ka siltumenerģijas tarifs ķekaviešiem palielinājies no Ls 42,44 līdz Ls 51,02 par megavatstundu. SIA "Ķekavas nami" kopumā Ķekavā, Valdlaučos un Rāmavā ar apkuri nodrošina 55 mājas, 2388 dzīvokļus.

Ropažos decembris bijis lētāks
Ropažu novadā pašvaldības SIA "Ciemats" iedzīvotājiem nodrošināto apsildes pakalpojumu izmaksas pagājušajā mēnesī bijušas mazākas nekā novembrī, kad bija salīdzinoši siltāk.

Tā, piemēram, Ropažu katlu mājas tarifs pērn decembrī bija 43,381 Ls/MWh, bet Silakroga katlu mājai 42,410 Ls/MWh, kur apkure tiek nodrošināta ar kokskaidu granulām. Mucenieku katlu mājā savukārt tiek izmantota dabasgāze, un tarifs bija līdzīgs kā citviet Latvijā – 55,072 Ls/MWh. Salīdzinoši siltākajā novembrī tas pat bija lielāks – 57,056 Ls/MWh, tāpat arī Silakrogā izmaksas bijušas lielākas – 45,761 Ls/MWh. Vienīgi Ropažu katlu māja novembrī sildījusi lētāk – par 39,084 Ls/MWh.

Iepriekš:
Apkures cenas novados – iegāzis aukstums un dārgā dabasgāze