23.01.2013 07:31

Apkures cenas novados – iegāzis aukstums un dārgā dabasgāze

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Apkures cenas novados – iegāzis aukstums un dārgā dabasgāze www.foto.delfi.lv

Gads daudziem sācies ar nepatīkami lielām izmaksām par pērn decembrī mājokļiem piegādāto siltumenerģiju, kas vidēji ir par 50–70 % lielākas nekā par 2011. gada decembri.

Siltumpiegādātāji norāda, ka sadārdzinājums saistīts ar zemo gaisa temperatūru un dabasgāzes cenas palielinājumu. Tiesa, papētot uzņēmumu izstrādātos siltumenerģijas tarifus, redzams, ka pēdējo gadu laikā dažos Pierīgas novados tas pat ir samazinājies, galvenokārt pateicoties inovāciju ieviešanai.

Ādažos astoņu gadu laikā jāmaksā trīstik

Pēc iedzīvotāju lūguma izskaidrot apkures izmaksu pamatojumu par decembri, uzņēmums "Ādažu namsaimnieks" sagatavojis detalizētu paskaidrojumu, norādot, ka siltuma tarifs tiek aprēķināts, ņemot vērā to, ka "Latvijas gāzes" tarifs decembrī bija Ls 281,10 par tūkstoš kubikmetriem. Sabiedriskā pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par siltumapgādi pie šāda gāzes patēriņa veidoja attiecīgas izmaksas: Centra ciema apkures katlos Ls 50,69 par megavatstundu, Centra ciema koģenerācijas iekārtās – Ls 48,07, Kadagas ciematā – Ls 48,73.

Pēdējo gadu laikā "Latvijas gāzes" tarifs ir pastāvīgi palielinājies, kas kopumā kopš 2005. gada kāpis par 300 %, norāda "Ādažu namsaimnieks". Salīdzinot iepriekšējo – 2011.–2012. gada – apkures sezonu (tarifs Ls 226,10 par tūkstoš kubikmetriem) ar 2012. gada nogali, var secināt, ka gāzes tarifs ir palielinājies par 24,33 %.

"Vēršam uzmanību uz to, ka apkures rēķini ir arī atkarīgi no āra gaisa temperatūras, kas decembrī bija vairākas reizes zemāka nekā iepriekšējo gadu apkures sezonas periodos, kā rezultātā ēkām ir lielāks siltumenerģijas patēriņš," vēl uzsver uzņēmuma pārstāvji.

Salaspilī decembrī "nokurināts" uz pusi vairāk

Salaspilī kopš 2008. gada oktobra panākts ievērojams progress apkures rēķinu mazināšanā. Proti, togad SIA "Salaspils siltums" apstiprinātais tarifs bija 57,62 Ls/MWh, un uzņēmums bija otrs dārgākais siltuma ražotājs Latvijā. Salīdzinājumam: tarifs uzņēmumā "Rīgas siltums" bija 45,57 Ls/MWh, un 32 Latvijas siltuma ražotāju sarakstā tas atradās 12 pozīcijas zemāk par "Salaspils siltumu".

Savukārt šā gada janvārī apstiprinātais SIA "Salaspils siltums" tarifs ir 43,85 Ls/MWh. Pat neraugoties uz dabasgāzes cenas celšanos šajā periodā, Latvijas siltuma ražotāju sarakstā uzņēmums ieņem vien 13. vietu, turpretī "Rīgas siltums" ar saviem 44,77 latiem par megavatstundu paliek desmitais dārgākais.

Piebilstams, ka pērn Salaspilī par 1,37 miljoniem latu tika uzbūvēta jauna šķeldas katlu māja, kas ir solis pretim enerģētiskās atkarības mazināšanai no lielā austrumu kaimiņa. Darbību tā sāka jau decembrī, un 24. janvārī "Salaspils siltums" aicina visus interesentus uz atvērto durvju dienu.

Kā norāda uzņēmumā, decembrī salaspilieši apkurei un karstā ūdens sagatavošanai patērējuši 8591,59 megavatstundas, kas ir vidēji par 54,47 % vairāk nekā 2011. gada decembrī, kad siltumenerģijas patēriņš bija 5515,25 megavatstundas.

Jaunmārupē nedēļa sākusies ar labām ziņām

Jau rakstījām, ka no 21. janvāra tiek samazināti SIA "Sabiedrība "Mārupe"" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi Jaunmārupē, paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmums, vēsta nozare.lv.

Uzdevumu pārrēķināt Mārupes novada Jaunmārupes ciema teritorijā sniegto sabiedrisko pakalpojumu tarifus un iesniegt tarifu projektus komersantam noteica SPRK. Tika uzdots iesniegt koģenerācijas stacijā saražotās siltumenerģijas tarifu projektu un siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu.

Gala tarifi apstiprināti, ietverot akcīzes nodokļa komponenti, bez pievienotās vērtības nodokļa tabulas veidā. Gala tarifi atšķiras atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas, kas ir diapazonā no 130 līdz 330 latiem par 1000 kubikmetriem.

Apstiprinātais gala tarifs pie dabasgāzes cenas Ls 225 par 1000 kubikmetriem ar akcīzes nodokļa komponenti ir 38,64 Ls/MWh. Tajā iekļautais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 31,87 Ls/MWh, pārvades un sadales tarifs – 6,53 Ls/MWh, bet tirdzniecības tarifs – 0,20 Ls/MWh. Tarifu projekta izvērtēšanas gaitā regulators ir panācis samazinājumu.

Kā norāda regulators, apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir noteikti tādā apmērā, lai segtu uzņēmuma sniegto pakalpojumu izmaksas pie plānotā pakalpojumu apjoma. Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt lēmumu.

Atgādināms, ka "Sabiedrība "Mārupe"" īsteno biogāzes un dabasgāzes koģenerācijas stacijas projektu, kura kopējās izmaksas ir 5,2 miljoni latu. Laikā no 2011. gada maija līdz 2012. gada janvāra vidum tika izbūvēta viena megavata (MW) jaudas biogāzes koģenerācijas stacija, sešu MW apkures katls, siltuma akumulējošā tvertne un tehnoloģiskās iekārtas, kas ļaus uzkrāt saražoto siltumu un izmantot to siltumnīcām. Otrais posms paredz izbūvēt divu MW jaudas dabasgāzes koģenerācijas staciju un ogļskābo gāzu ražošanas iekārtu.

Mālpiliešiem – 1. aprīļa "joks"?

Saskaņā ar SIA "Norma K" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifa projektu, Mālpils novadā no 1. aprīļa varētu stāties spēkā jauns tarifs – Ls 33,98 (bez PVN) par megavatstundu iepriekšējo Ls 30,58 vietā, kas ir par 11,12 % dārgāk.

Tarifa izmaiņas ir saistītas ar kurināmā, elektroenerģijas, degvielas un citu materiālu cenas palielinājumu, norāda pakalpojuma sniedzējs.

"Rīgas Apriņķa Avīze" un portāls "Apriņķis.lv" turpinās apkopot informāciju par apkures rēķiniem un siltumapgādes tarifiem arī pārējos Pierīgas novados.