21.01.2013 09:28

Jaunmārupē par siltumu maksās mazāk

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunmārupē par siltumu maksās mazāk foto.delfi.lv

No 21. janvāra tiek samazināti SIA "Sabiedrība "Mārupe"" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi Jaunmārupē, paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmums.

Uzdevumu pārrēķināt Mārupes novada Jaunmārupes ciema teritorijā sniegto sabiedrisko pakalpojumu tarifus un iesniegt tarifu projektus komersantam noteica SPRK. Tika uzdots iesniegt koģenerācijas stacijā saražotās siltumenerģijas tarifu projektu un siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu.


Gala tarifi apstiprināti, ietverot akcīzes nodokļa komponenti, bez pievienotās vērtības nodokļa tabulas veidā. Gala tarifi atšķiras atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas, kas ir diapazonā no 130 līdz 330 latiem par 1000 kubikmetriem.

Apstiprinātais gala tarifs pie dabasgāzes cenas 225 lati par 1000 kubikmetriem ar akcīzes nodokļa komponenti ir 38,64 lati par megavatstundu (MWh). Tajā iekļautais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 31,87 lati par MWh, pārvades un sadales tarifs – 6,53 lati par MWh, bet tirdzniecības tarifs – 0,20 lati par MWh.

Tarifu projekta izvērtēšanas gaitā regulators ir panācis samazinājumu.

Kā norāda regulators, apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir noteikti tādā apmērā, lai segtu uzņēmuma sniegto pakalpojumu izmaksas pie plānotā pakalpojumu apjoma. Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt lēmumu.

Jau ziņots, ka regulators 6. jūnijā uzdeva "Sabiedrībai "Mārupe"" iesniegt izskatīšanai regulatorā Jaunmārupes ciema teritorijā sniegto sabiedrisko pakalpojumu tarifu projektus, nosakot, ka tarifi jāaprēķina saskaņā ar metodiku, kā arī kopā ar projektu jāiesniedz visu tarifus veidojošo izmaksu pamatojums.

"Sabiedrība "Mārupe"" īsteno biogāzes un dabasgāzes koģenerācijas stacijas projektu. 4,7 miljonus latu šim projektam aizdevusi AS "Citadele banka" ("Citadele"), bet kopējās izmaksas ir 5,2 miljoni latu. Laikā no 2011. gada maija līdz 2012. gada janvāra vidum tika izbūvēta viena megavata (MW) jaudas biogāzes koģenerācijas stacija, sešu MW apkures katls, siltuma akumulējošā tvertne un tehnoloģiskās iekārtas, kas ļaus uzkrāt saražoto siltumu un izmantot to siltumnīcām. Otrais posms paredz izbūvēt divu MW jaudas dabasgāzes koģenerācijas staciju un ogļskābo gāzu ražošanas iekārtu.

SIA "Sabiedrība "Mārupe"" apgrozījums 2011. gadā bijis 4,5 miljoni latu, liecina SIA "Firmas.lv" informācija. Savukārt "Sabiedrības "Mārupe"" peļņa tajā pašā gadā bija 234 466 lati.