14.01.2013 18:02

Pierīgas daudzbērnu ģimenēm joprojām daudz vajadzību

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Iespējams, pašvaldību vēlēšanu tuvums mudinājis vietvalžus atcerēties par daudzbērnu ģimenēm un piedāvāt tām jaunus atvieglojumus. 

Uzrunātās Pierīgas novadu daudzbērnu apvienību vadītājas atzīst, ka viņu pašvaldībās par kuplajām ģimenēm iespēju robežās rūpējas.

Gadu mijā par daudzbērnu ģimenēm atcerējušas vairākas pašvaldības. Piemēram, Rīgas domes deputāti pieņēma lēmumu par to, ka turpmāk daudzbērnu ģimenes tiks atbrīvotas no līdzmaksājuma sporta, mākslas un mūzikas skolās. Sarosījies arī Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics ("Reģionu alianse"), proti, jau pagājušā gada izskaņā viņš aicināja sākt atbalsta programmu Siguldas novada daudzbērnu ģimenēm.

Iecerēts, ka Siguldas novada ģimenes, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu, tai skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni, no šī gada janvāra varēs saņemt vairākas priekšrocības, piemēram, nekustamā īpašuma nodokļu atlaidi un atlaides novada izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās ievirzes izglītības programmas.

Lai gan Pierīgas pašvaldības nāk pretim daudzbērnu ģimenēm, vajadzību joprojām ir daudz. Kā norāda Salaspils daudzbērnu ģimeņu biedrības "Mārtiņsala" vadītāja Linda Čakše, visgrūtākais parasti esot jaunā mācību gada sākums, kad visām atvasēm vajag iegādāties mācību līdzekļus, grāmatas, sporta tērpus un skolas piederumus. "Cenšamies ekonomēt, tādēļ bērniem ne vienmēr tiek tas, ko viņi vēlas," teic daudzbērnu biedrības vadītāja un četru bērnu māmiņa L. Čakše. Viņa gan uzsver, ka novads arī gana daudz nākot pretim, tostarp interešu izglītībā. Piemēram, tām daudzbērnu ģimenēm, kuru atvases apmeklē Salaspils sporta skolu, pilna maksa jāmaksā tikai par pirmo bērnu, bet par katru nākamo – tikai puse.


L. Čakše gan uzreiz atgādina, ka maksa par pulciņiem ir tikai daļa no izmaksām, jo bērniem ir jāpērk tērpi, sporta apavi, kā arī dažādi materiāli. Tas viss gulstas uz vecāku pleciem. Par to, vai bērniem no šādām ģimenēm vajadzētu piedāvāt brīvpusdienas, viņa šaubās: "Mazie noteikti ēdīs, bet vai vecāko klašu skolēni arī gribēs, tas vēl ir jautājums."

Savukārt Stopiņu novada daudzbērnu biedrības "Māra" vadītājai Andai Višķerei ir citādāks viedoklis. Lai gan pašvaldība nodrošina bezmaksas transportu, kas esot ļoti liels atspaids, viņasprāt, par slikti nenāktu arī brīvpusdienas visiem skolēniem līdz 12. klasei. Taču viņai ir cita sāpe.

"Pašvaldība savu iespēju robežās daudzbērnu ģimenes atbalsta, taču par to noteikti vajadzētu domāt arī valstiskā līmenī. Pašlaik tie bērni, kuri sasnieguši 18 gadus, vairs nekādu atbalstu nesaņem, taču šajā vecumā lielākā daļa vēl mācās. Man pašai meita ir studente, un man viņa tāpat ir jāatbalsta," tā A. Višķere.