14.01.2013 09:30

Izglītībai, kultūrai un sportam Pierīgā – teju 90 000 latu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pierīgas izglītības kultūras un sporta pārvalde (PIKSP) jau trešo gadu organizēs un koordinēs reģionālās aktivitātes – koru, deju un teātru skates, konkursus, seminārus, sporta spēles, mācību olimpiādes.

Pirms rajonu reorganizācijas šie pienākumi bija Rīgas rajona padomes pārziņā.

PIKSP ir 11 Pierīgas pašvaldību dibināta iestāde un ir vienīgā šāda veida iestāde Latvijā. Tās pamatbudžetu veido to dibinājušie novadi, kas maksā normētu finansējumu atkarībā no deklarēto iedzīvotāju skaitu pašvaldībā. Ja novadā ir no 1000 līdz 5000 iedzīvotāju, pašvaldība par katru iedzīvotāju pārvaldes budžetā iemaksā vienu latu. Ja skaits ir no 5000 līdz 10 000, normētais finansējums uz deklarēto iedzīvotāju ir 80 santīmu; ja pārsniedz 10 000, tie ir 60 santīmi.

"Šāda sistēma izveidota, lai tiktu ievēroti taisnības principi. Jo lielāks iedzīvotāju skaits, jo mazāks maksājums," paskaidro pārvaldes vadītājs Oļģerts Lejnieks. Ņemot vērā, ka iedzīvotāju skaits novados nav krasi svārstīgs, pārvaldes budžets ik gadu ir līdzīgs. Pērn tie bija 88 324 lati, bet šogad – 89 318.

Tām pašvaldībām, kuras nav dibinātāju sarakstā, nav liegts iesaistīties PIKSP organizētajās aktivitātēs, taču tām jāmaksā līdzfinansējums. No tiem veidojas papildu ieņēmumi. Pērn ieņēmumi bija apmēram 2700 latu apmērā.

Izmantojot kopējos līdzekļus, pārvalde ik gadu novados rīko izglītības, kultūras un sporta pasākumus. O. Lejnieks stāsta, ka visvairāk naudas tiek atvēlēts izglītībai. Ik gadu tiek organizēts un koordinēts metodiskais darbs, rīkotas mācību priekšmetu olimpiādes, zinātniski pētniecisko darbu konkursi, konferences. Šie pasākumi veido lielākās izmaksas.

Kultūras un sporta aktivitātes katru gadu ir līdzīgas, neizbēgami ir arī tradīciju pasākumi – sadziedāšanās svētki koriem, vokālo ansambļu skates, pašvaldību sporta spēles. Atšķirīgas ir tikai nianses, galvenokārt ņemot vērā valsts lielās aktivitātes. Piemēram, pagājušajā gadā tika organizēti Pierīgas deju svētki Stopiņu novada estrādē. Šogad biežāk notiks koru kopmēģinājumi, lai gatavotos gaidāmajiem dziesmu un deju svētkiem vasarā.