09.01.2013 11:24

Carnikavā turpinās nekustamā īpašuma nodokļa izlīdzināšana

Autors  www.carnikava.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā turpinās nekustamā īpašuma nodokļa izlīdzināšana arhīvs

Pagājušā gada decembrī ar Carnikavas novada domes lēmumu tika apstiprināti saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu Carnikavas novadā 2013. gadā.

Tie nosaka, ka turpinās NĪN izlīdzināšana un pārejas periods, kas saskaņā ar likumu par nekustamā īpašuma nodokli ir sākts 2007. gadā.

Tas nozīmē, ka šogad tiem iedzīvotājiem, kuru nekustamajam īpašumam NĪN nav sasniedzis 1,5 % no īpašuma kadastrālās vērtības, kā to nosaka likums, šajā gadā tas ir palielinājies par 25 % salīdzinājumā ar 2012. gadu.

Tā kā valdība ir lēmusi, ka 2013. gadā Carnikavas pašvaldības budžetā ir jāiekasē NĪN ar 25 % pieauguma ierobežojumu, ir izveidots mehānisms, kā iedzīvotājiem pakāpeniski palielināt NĪN, līdz tas sasniedz 1,5 % no īpašuma kadastrālās vērtības.

Tāpat saistošie noteikumi par NĪN paredz, ka dzīvojamo māju palīgēkas (kuru platība pārsniedz 25 m2), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas), netiek apliktas ar NĪN. Carnikavas novadā ar nodokli netiks aplikti aptuveni 5300 nekustamā īpašuma objektu.

Lai nodokļu slogu atvieglotu maznodrošinātajiem, NĪN atlaides ir piemērojamas daudzbērnu ģimenēm, trūcīgajiem un maznodrošinātajiem novada iedzīvotājiem, I grupas un vientuļiem II grupas invalīdiem, kā arī nestrādājošiem vientuļiem pensionāriem.

Tāpat NĪN atvieglojumi ir piemērojami nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuri ieguldījuši savus līdzekļus infrastruktūras sakārtošanā. Piemēram, sakārtojuši ceļu segumu, apgaismojumu u. c.

Kopumā minētie saistošie noteikumi, kas nosaka pakāpeniski izlīdzināt NĪN, ir mehānisms, kā novērst lielo atšķirību starp iedzīvotājiem, kuri jau šobrīd par savu nekustamo īpašumu maksā 1,5 % no tā kadastrālās vērtības, un tiem, kuriem NĪN likme ir mazāka.

Sīkāku informāciju par NĪN īpašumiem var uzzināt, sazinoties ar Carnikavas novada domes nekustamā īpašuma nodokļu inspektori Ilgu Balodi pa tālruni 67993418.