29.01.2012 14:02

Interese par privātmāju iegādi joprojām niecīga

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pērnā gada ceturtā ceturkšņa beigās nedaudz palielinājusies interese par privātmāju pirkšanu.

Šeit gan jāuzsver, ka ceturkšņa sākumā jau tā nelielā interese par šo nekustamā īpašuma sektoru samazinājās, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" pārskatu par dzīvojamām platībām.

Vietējie klienti izrāda interesi par banku meitas uzņēmumu piedāvājumiem, jo tiem var saņemt izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus, kā arī īpašumiem, kas ir remontējami, bet ar labu atrašanās vietu. Šādu piedāvājumu gan nav daudz, norāda "Ober-Haus".


Decembrī ir parādījušies arī jauni un interesanti īpašumi pieprasītās atrašanās vietās un par adekvātām cenām. Ir arī pircēji, kas interesējas par to iegādi.

Tomēr "Ober-Haus" norāda, ka nav īpaši daudz jaunu piedāvājumu par adekvātu cenu. Piedāvājumā galvenokārt ir nepabeigtas privātmājas, mājas bez iekšējās apdares vai remontējamas ēkas, un tas bieži atbaida potenciālos pircējus.

Vietējie pircēji meklē gatavas mājas, kurās var uzreiz sākt dzīvot un kuras iekļaujas ekonomiskajā vai vidējā cenu kategorijā. Mājas, kuras ir pabeigtas, pārsvarā ir ekskluzīvas, ar lielu platību – vairāk nekā 250 kvadrātmetriem –, tādēļ neatbilst potenciālo pircēju prasībām.

Visvairāk par privātmāju pirkšanu interesējas ārzemnieki – pārsvarā no Krievijas un NVS valstīm. Tomēr arī viņu prasībām ir grūti atrast atbilstošus piedāvājumus, norāda "Ober-Haus".

Par privātmājām, ko pašlaik pārdod par 250 000 līdz 350 000 eiro (175 000 līdz 245 000 latu), pircēji gatavi maksāt no 150 000 līdz 200 000 eiro (105 000 līdz 140 000 latu).

Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī interese par zemes gabalu iegādi privātmāju būvniecībai joprojām bija niecīga, konstatējuši "Ober-Haus" speciālisti. Ir interese par īpašumiem, kas maksā apmēram 15 līdz 20 eiro (no 10,5 līdz 14 latiem) par kvadrātmetru Rīgas apkārtnē un 30 līdz 40 eiro (no 21 līdz 28 latiem) par kvadrātmetru Rīgā.