22.11.2012 11:25

Stopiņos iedzīvotājus Eiropas nauda vēl nesilda

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
 Stopiņos iedzīvotājus Eiropas nauda vēl nesilda www.foto.delfi.lv

Stopiņu novadā neviena daudzdzīvokļu māja vai sabiedriskā ēka ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu vēl nav nosiltināta.

Kā portālam "Apriņķis.lv" skaidro Stopiņu novada domes juriste Diāna Poriete, divu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašnieki gan ir pieņēmuši konceptuālu lēmumu par atbalstu ēku siltināšanai un pieteikšanos ES līdzfinansējumam. Patlaban notiek dokumentu sakārtošana un iedzīvotāju vienošanās par konkrēti veicamajām darbībām dzīvojamajā mājā.


Stopiņu novadā stājušies spēkā domes saistošie noteikumi par pašvaldības palīdzības piešķiršanu energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu namos. Saskaņā ar tiem kopējā pašvaldības palīdzība vienai dzīvojamajai mājai ir līdz 2000 latu apmēram. Saistošajos noteikumos ir norādīts, kādam nolūkam līdzekļus var izlietot, tostarp izmaksas energoaudita veikšanai līdz 100 % apmērā, un izmaksas tehniskās apsekošanas veikšanai arī līdz 100 %.

Stopiņu novada dome jau 2010. gadā sagatavoja projektu "Kompleksie risinājumi siltumnīcas gāzu emisiju samazināšanai Stopiņu novada pašvaldības ēkās un izglītības iestādē", ar kura palīdzību bija plānots siltināt trīs ēkas, kas tiek izmantotas pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

Sagatavojot projekta pieteikumu, tika izstrādāti arī ēku energoauditi. Kopējās projekta izmaksas bija plānotas 794 055 latu apmērā. Projekta pieteikums tika iesniegts Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansētajā (KPFI) projektu konkursā "Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai pašvaldību ēkās", taču nepietiekamā KPFI finansējuma dēļ iesniegums tika noraidīts.