15.11.2012 09:25

Bezdarbnieku skaits turpina sarukt, Pierīgā – vismazākais

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā bez darba septembrī bija septiņi procenti no darbaspējīgajiem iedzīvotājiem. Pierīgā bez darba septembrī bija septiņi procenti no darbaspējīgajiem iedzīvotājiem. www.foto.delfi.lv

Reģistrēto bezdarbnieku skaits oktobrī turpinājis sarukt, sasniedzot 10,7 procentus. Pierīgā šis skaitlis ir mazāks – septiņi procenti.

Valstī kopumā bezdarba līmenis salīdzinājumā ar 2012. gada septembri samazinājies par 0,3 procentiem. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē oktobra sākumā bija 108 322, oktobra beigās – 105 670 bezdarbnieki. Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, arī oktobrī reģistrētā bezdarba līmenis samazinājies visos valsts reģionos.


Zemākais bezdarba līmenis oktobrī reģistrēts Rīgas reģionā – septiņi procenti, augstākais bezdarba līmenis bija Latgales reģionā – 21,3 procenti. Kurzemes reģionā bezdarba līmenis jūnijā bija 11,3, Zemgales reģionā – 11,8 un Vidzemes reģionā – 12,8 procenti. Savukārt maijā Pierīgā darbu meklēja septiņi procenti no darbaspējīgajiem reģiona iedzīvotājiem. Salīdzinoši augsts bezdarba rādītājs ir Jūrmalā – 10,9 procenti, kas gan ir mazāk nekā septembrī, kad tas bija 11,4 procenti.

Bezdarbnieka statusu 2012. gada oktobrī zaudēja 12 617 cilvēki. No tiem 5774 šo statusu zaudēja, jo bez attaisnojoša iemesla nepildīja bezdarbnieka pienākumus. Savukārt 5715 bezdarbniekiem statuss noņemts, jo viņi iekārtojās pastāvīgā darbā un par to informēja NVA. Šā gada 10 mēnešos kopumā pastāvīgā darbā iekārtojās 70 269 bezdarbnieki, tostarp 19 733 ilgstošie bezdarbnieki.

"Pēdējo desmit mēnešu laikā ir samazinājies gan bezdarbnieku kopējais skaits, gan arī ilgstošo bezdarbnieku skaits, tomēr ilgstošo bezdarbnieku daudzums sarūk daudz mērenāk. Turklāt ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars kopējā bezdarbnieku skaitā pieaug, un šī gada oktobrī tas ir palielinājies līdz 46 %," skaidro NVA Attīstības nodaļas vadītājs Egīls Vidžups.

Analizējot NVA reģistrēto bezdarbnieku bezdarba ilgumu pa vecuma grupām, jāsecina, ka bezdarbniekiem vecumā pēc 45 gadiem ir būtiski lielāks risks kļūt par ilgstošo bezdarbnieku nekā gados jaunākām personām. Vidējais bezdarba ilgums tiem bezdarbniekiem, kuri ir vecāki par 45 gadiem, pārsniedz 20 mēnešus. Savukārt vecuma grupā līdz 30 gadiem vidējais bezdarba ilgums ir mazāks par gadu, vēsta aģentūras apkopotā informācija.