14.11.2012 11:32

Pierīgā bankomātu trīsreiz mazāk nekā galvaspilsētā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vienā no bagātākajiem novadiem valstī – Garkalnes novadā ir tikai viens bankas automāts. Līdzīga situācija ir arī, piemēram, Zilupē un Rugājos. Vienā no bagātākajiem novadiem valstī – Garkalnes novadā ir tikai viens bankas automāts. Līdzīga situācija ir arī, piemēram, Zilupē un Rugājos. Raivis Bahšteins

Latvijā ir 1143 dažādu banku bankomāti, bet Rīgā to skaits ir trīs reizes lielāks nekā Pierīgā un četras reizes lielāks nekā Zemgalē. Piemēram, pārtikušajā Garkalnes novadā ir tikai viens bankomāts.

Kā secināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā ziņojumā par skaidras naudas izņemšanas iespējām valstī, Rīgā atrodas 488 bankomāti, kamēr reģionos to skaits ir zem 200. Pierīgas reģionā ir izvietoti 166 bankomāti, Kurzemes reģionā 144, Latgales reģionā – 124, bet Vidzemes reģionā – 117 bankomāti.

Novadu vidū lielākais bankomātu skaits ir Ogres un Cēsu novados – 17, tam seko Tukuma novads – 16, Siguldas novads – 15. Vairāk par 10 bankomātiem ir arī Talsu, Saldus, Madonas, Dobeles, Gulbenes, Kuldīgas, Salaspils, Mārupes un Bauskas novados. No republikas pilsētām visvairāk bankomātu ir Rīgā, bet vismazāk Jēkabpilī, kur ir 16 bankomāti.

Noskaidrots arī, ka 37 novados pieejams tikai viens bankomāts, tostarp Sējas, Krimuldas un Garkalnes novadā Rīgas pievārtē, kā arī Aglonas, Aknīstes, Alojas, Alsungas, Baltinavas, Brocēnu, Burtnieku, Durbes, Engures, Jaunjelgavas, Jaunpiebalgas, Kocēnu, Ķeguma, Mazsalacas, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Nīcas, Ozolnieku, Pārgaujas, Priekules, Raunas, Riebiņu, Rēzeknes, Rojas, Rugāju, Rundāles, Skrīveru, Tērvetes, Vaiņodes, Ventspils, Viesītes un Zilupes novadi.

Rīgas pilsētā visvairāk izvietoti tādu banku bankomāti – "Swedbank", "SEB banka", "Citadele", "DNB banka", "Nordea", "PrivatBank", "Rietumu banka". Savukārt "GE Money Bank" savus bankomātus visvairāk ir izvietojusi Latgales reģionā, bet Hipotēku banka – Vidzemes reģionā. Nevienu bankomātu Pierīgas reģionā nav izvietojusi "PrivatBank". Rietumu banka savus bankomātus ir izvietojusi tikai Rīgas un Pierīgas reģionos.

Lielākais bankomātu tīkls Latvijā ir "Swedbank" (312 bankomāti), tai seko "SEB banka" (246 bankomāti). Bankai "Citadele" pieder trešais lielākais bankomātu tīkls valstī (147 bankomāti), līdzīgi arī "DNB bankai" (143 bankomāti) un "Nordea" (111 bankomāti). Šīm bankām seko "GE Money Bank" (79 bankomāti), Hipotēku banka (70 bankomāti), "PrivatBank" (21 bankomāts) un "Rietumu banka" ar 14 bankomātiem.

Analizējot bankomātu izvietojumu, ziņojuma sagatavotāji secinājuši, ka galvenokārt bankomāti ir atrodami republikas pilsētās un reģionālas nozīmes attīstības centros. No kopējā bankomātu skaita 752 jeb 65,8 % atrodas republikas pilsētās un 214 jeb 18,7% reģionālas nozīmes attīstības centros ar to novadu teritorijām.