05.11.2012 09:34

"Rīgas meži": malka ir, taču tikt pie tās būs grūtāk

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šogad SIA "Rīgas meži" Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem par samērīgu samaksu pārdevusi vairāk nekā 10 000 kubikmetru malkas koku, kurus pircēji pēc tam nozāģē un izved no meža saviem spēkiem.

Šāda iespēja tikt pie malkas izpelnījusies lielu atsaucību, sevišķi maznodrošināto vidū. Taču pašlaik "Rīgas meži" sertificē savus mežus pēc PEFC sistēmas. Tas nozīmē, ka no 1. novembra visiem, kas Rīgas mežos zāģē sev malku ar motorzāģi, vajadzīgs dārgs drošības ekipējums, raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".


Sociāli atbildīgi arī par Pierīgu

"Rīgas meži" nesaistās ar pašu Rīgu vien. Gluži otrādi – Rīgas mežu īpašumi atrodas arī daudzu citu pašvaldību teritorijās. Tas uzliek SIA "Rīgas meži" lielu sociālo atbildību par apkārtējiem pagastiem un pilsētām, kuru iedzīvotāji Rīgas mežos atpūšas, sporto, lasa sēnes un ogas un piedalās citās aktivitātēs.

Svarīga sociālās atbildības izpausme ir arī sauso malkas koku tirdzniecība apkārtnes iedzīvotājiem par samērīgu samaksu – apmēram trīs lati par kubikmetru. Malkas gribētāji ierodas vienā no piecām SIA "Rīgas meži" mežniecībām, paņēmuši līdzi pašvaldības izziņu, ka viņu dzīvesvietā ir malkas apkure. Pēc tam SIA "Rīgas meži" mežsargi ierāda malkas kokus, kurus nozāģē un no meža izved paši.

Iespēja zāģēt pieprasīta

SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Juris Buškevics stāsta, ka iespēju tikt pie malkas atsaucīgi izmanto gan rīdzinieki, gan arī Pierīgas pilsētu un pagastu iedzīvotāji. Iegādājoties malku, viņi var ietaupīt uz sava darba rēķina. Daudzviet Rīgas mežos ceļu tuvumā lielā pieprasījuma dēļ malkas koku jau sāk pietrūkt.

Tāpēc, lai malkas pietiktu pēc iespējas ilgāk, SIA "Rīgas meži" noteikusi malkas koku pārdošanas limitu – ne vairāk kā 30 kubikmetru vienai personai. Turklāt jāņem vērā, ka meža apsaimniekošanā jāievēro arī dabas aizsardzības prasības, kas nosaka zināmu daļu sauso un kritušo koku atstāt mežā.

Galvenokārt Pierīgas iedzīvotājiem

2011. gadā SIA "Rīgas meži" pārdevusi apmēram 10 000 kubikmetru malkas koku, un sagaidāms, ka šogad tas būs vismaz par 20 % lielāks. Turklāt lielākā daļa malkas tikusi tieši Pierīgas novadu iedzīvotājiem. Daugavas mežniecība Ogres novadā izsniegusi 942 kubikmetru (m3), Ikšķiles novadā 716 m3, bet Baldones pagastā – 545 m3 malkas. Olaines-Tīreļu mežniecība Olaines, Ķekavas un Babītes novados izsniegusi 2400 m3 malkas.

Juglas-Garkalnes mežniecība Garkalnes novadā izsniegusi 950 m3, Ropažu novadā 960 m3, bet Stopiņu novadā – 700 m3 malkas. Rīgas mežniecība, kas apsaimnieko mežus Rīgas teritorijā, rīdziniekiem izsniegusi 1000 m3, bet jūrmalniekiem – 400 m3 malkas.

Būs zaļais PEFC sertifikāts

SIA "Rīgas meži" pašlaik sertificē savus mežus saskaņā ar zaļā PEFC meža apsaimniekošanas sertifikāta prasībām. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification jeb Meža sertifikācijas shēmu novērtēšanas programma) ir viens no populārākajiem zaļajiem sertifikātiem pasaulē. Šāds sertifikāts apliecina, ka Rīgas meži bezatbildīgi netiek izcirsti. Tos apsaimnieko videi draudzīgi, un visās cirsmās mežu atkal atjauno. PEFC sertifikāts ir garantija, ka Rīgas mežus redzēs arī nākamās paaudzes.

Dokumenti un dārgs ekipējums

Meža apsaimniekošanas sertifikācija pieprasa ievērot visas likumdošanas prasības, arī tās, kas attiecas uz darba drošību. Līdz ar to no šā gada 1. novembra visiem, kuri dosies Rīgas mežos pēc malkas ar motorzāģi, ir vajadzīga motorzāģa vadītāja apliecība un atbilstošs spectērps. Tajā ietilpst ķivere, aizsargaustiņas, aizsargzābaki un kombinezons, kas pasargā no savainošanās ar motorzāģa ķēdi.

SIA "Rīgas meži" apzinās, ka lielākajai daļai malkas gribētāju prasības pēc dokumentiem un spectērpa ir grūti izpildāmas, taču tā diemžēl nosaka likums. Tiem, kas malku zāģēs ar fuksīti vai vectēva divroku zāģi, spectērps obligāti vajadzīgs nebūs.

Lai nezaudētu PEFC sertifikātu, "Rīgas mežu" darbinieki mežos pastiprināti kontrolēs, lai malkas zāģēšanā tiktu ievērotas likumā noteiktās darba drošības prasības. Tāpēc būs, no kā uzmanīties arī tiem, kuri Rīgas mežos sāks zāģēt malku nelegāli.

Iespējamie nākotnes risinājumi

Šogad SIA "Rīgas meži" sākusi strādāt sava mežizstrādes brigāde, tāpēc viens no risinājumiem nākotnē varētu būt malkas iegāde cirsmās pie ceļa. Tādā gadījumā gan būs jāpierēķina malkas sagatavošanas un pievešanas izmaksas, tāpēc tās cena varētu palielināties līdz apmēram septiņiem latiem par kubikmetru. Lai uzzinātu par malkas vai malkas koku iegādi, jāvēršas SIA "Rīgas meži" mežniecībās.