01.11.2012 15:28

Carnikavieši priecājas par siltinātu namu priekšrocībām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad nosiltinātā daudzdzīvokļu ēka Carnikavā, Jūras ielā 5. Šogad nosiltinātā daudzdzīvokļu ēka Carnikavā, Jūras ielā 5. Carnikavas novada pašvaldības arhīvs

"Mūsu mājā visi ir apmierināti. Vēlāk pieslēdzāmies pie centrālās apkures, ātrāk atslēdzamies, un izmaksas par siltumu ir mazākas," stāsta Velga Kārkle, kura dzīvo daudzdzīvokļu mājā Jūras ielā 10 Carnikavā.

Ēkas iedzīvotāji vienojās, ka māja ir jānosiltina, un 2011. gadā tās renovācija tika pabeigta, raksta carnikava.lv. Iepriekš nama iedzīvotāju izmaksas par apkuri uz vienu kvadrātmetru bija aptuveni divi lati, bet pēc mājas siltināšanas tās ievērojami samazinājušās. Šogad būs jau otrā apkures sezona, kad Velga ar saviem kaimiņiem dzīvo siltinātā – enerģiju taupošākā – ēkā.

"Māja ir sausa, mitrumu iekšā nejūt nemaz. Kāpņu telpā pagājušajā ziemā apkuri vispār nepieslēdzām, jo tāpat bija silts. Galvenais, ka māja ir nosiltināta un izremontēta, iepriekš te ķieģeli krita nost no sienām," saka Velga. Ēkas renovācijas izmaksas Jūras ielā 10 bija 43 906 lati, no kurām pusi finansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

Mājai, kurā dzīvo Velga, tāpat kā šovasar Carnikavā nosiltinātajai daudzdzīvokļu ēkai Jūras ielā 5, pēc iedzīvotāju lūguma centrālā apkure tika pieslēgta tikai oktobra beigās. Agrāk īsti nav bijusi nepieciešamība. "Tas ir siltināšanas efekts, ko ļoti labi var pamanīt jau šoruden," stāsta Maija Sarkane, kura dzīvo Jūras ielā 5. Tā kā viņas dzīvoklis atrodas 1. stāvā, īpaši jūtams esot, ka nosiltināti pagraba griesti, kas novērš mitruma rašanos Maijas mājoklī.

To, par cik būs samazinājies kopējais mājas siltumenerģijas patēriņš un līdz ar to arī sarukuši iedzīvotāju rēķini par apkuri, būs iespējams pateikt tikai pēc apkures sezonas beigām. Tomēr M. Sarkane jau tagad ir pārliecināta, ka māju siltināt bijis vērts: "Ir jārēķinās, ka izmaksas par siltumenerģiju nestāv uz vietas, tās palielinās. Daudzdzīvokļu māju siltināšanai 50 % apmērā ir Eiropas līdzfinansējums, un to vajag izmantot."

Lai ar Eiropas Savienības fondu atbalstu varētu veikt kādas daudzdzīvokļu mājas renovāciju, ir nepieciešama piekrišana no lielākās daļas tās iedzīvotāju. Un tas parasti esot grūtākais visā ēkas siltināšanas procesā, tāpēc ļoti svarīgi, kurš no mājas iedzīvotājiem uzņemas šāda projekta vadību. "Ja cilvēks spēj izskaidrot pārējiem šī pasākuma lietderību, tas rada uzticību, ka viss notiks likumā paredzētajā kārtībā, iedzīvotāju interesēs un neviens netiks piemānīts, tad to izdosies īstenot," uzsver M. Sarkane.

Šovasar ēku siltināšanas darbi aktīvi risinājušies arī domes ēkā Stacijas ielā 5 un sabiedrisko pakalpojumu centrā Stacijas ielā 7. Ēkām ir nosiltinātas sienas, jumts, nomainīti logi un durvis, kā arī tās kļuvušas pieejamākas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un māmiņām ar bērnu ratiņiem. Būtiski, ka turpmāk tajās tiks mazāk patērēta siltumenerģija, šādi ļaujot ietaupīt aptuveni septiņus tūkstošus latu gadā un ievērojami samazinot arī kaitīgo CO2 emisiju nonākšanu atmosfērā.

"Ņemot vērā, ka cenas par siltumenerģiju palielināsies, finansiālais ietaupījums, visticamāk, būs vēl lielāks," rēķina Carnikavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas projektu vadītājs Vilis Zinkevičs. Abu minēto ēku rekonstrukcijas izmaksas ir 185 497 lati, no kuriem 92 436 lati ir Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansējums. "Tā kā pusi no rekonstrukcijas darbu izmaksām sedz Eiropas Savienība, bija vērts ēkas siltināt. Tagad tās patērēs mazāk siltumenerģijas, ir uzlabojies ēku izskats un pagarināts arī to kalpošanas ilgums," skaidro V. Zinkevičs.

Visus, kuri vēl tikai domā par iespēju savu daudzdzīvokļu māju siltināt, pašvaldība informē, ka no 26. oktobra Latvijas investīciju un attīstības aģentūra ir atsākusi pieteikumu pieņemšanu ERAF finansējuma piešķiršanai daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes pasākumu veikšanai – sienu siltināšanai, logu nomaiņai, kāpņu telpu remontam, siltumapgādes sistēmas renovācijai. Šim mērķim papildus ir piešķirti 15 miljoni latu un projektu pieteikumu pieņemšana notiks līdz brīdim, kad tiks apgūts viss finansējums.

Vienam daudzdzīvokļu ēku siltināšanas projektam iespējams saņemt ERAF līdzfinansējumu 50–60 % apjomā. Turklāt, lai atvieglotu un atbalstītu projektu pieteikumu sagatavošanu, Carnikavas novada pašvaldība daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri nolēmuši ēku siltināt, piešķir atbalstu 800 latu apmērā nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanai. Šogad to Carnikavā izmantojuši iedzīvotāji no trīs daudzdzīvokļu namiem – Jūras ielā 12, Zvejnieku ielā 9 un 19.

Kopumā līdz šī gada jūnijam ar ERAF līdzfinansējumu nosiltinātas vairāk nekā 120 daudzdzīvokļu mājas visā Latvijā. Ekonomikas ministrija vērš uzmanību, ka atbilstoši mūsdienu prasībām nosiltinātas ēkas siltumenerģijas ietaupījums var sasniegt pat 60 %, bet vidēji tie ir 30–40 %. Vairāk informācijas par ēku siltināšanu internetā var atrast www.liaa.gov.lv, www.em.gov.lv, kā arī Carnikavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļā, zvanot pa tālruni 67992362.