26.10.2012 18:44

Salaspilī izdod pagaidu naudu – čudikus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Biedrības “Nākotnes Salaspils” izdotās naudas čudiki nosaukums ļoti atgādina Salaspils mēra Raimonds Čudara (“Vienotība”) uzvārdu. Biedrības “Nākotnes Salaspils” izdotās naudas čudiki nosaukums ļoti atgādina Salaspils mēra Raimonds Čudara (“Vienotība”) uzvārdu. "Nākotnes Salaspils"

27. oktobrī, pirmajās Kaimiņu svinībās Salaspilī, apgrozībā tiks laista pagaidu nauda – čudiki.

Kā portālu "Apriņķis.lv" informēja idejas autori no biedrības "Nākotnes Salaspils", atšķirībā no Ventspils ventiem, kas darbojas kā atlaižu kuponi pilsētas tūrisma pakalpojumiem, Salaspilī sava nauda tiekot ieviesta labdarības tradīciju iedibināšanai un novada iedzīvotāju iniciatīvu atbalstam. Čudikus varēšot iegūt, ziedojot, iesaistoties noteiktās labdarības aktivitātēs vai līdzdarbojoties konkrētu ideju un projektu realizēšanā. Savukārt ar saņemtajiem čudikiem varēs noteikt, kuru tieši no piedāvātajām iedzīvotāju iniciatīvām un projektiem atbalstīt, kā arī biedrības "Nākotnes Salaspils" organizētajos un atbalstītajos pasākumos norēķināties par atsevišķām precēm un pakalpojumiem, kurus nevarēs saņemt, maksājot ar tradicionālo naudu – latiem.

Tāpat kā savulaik repšiki jeb Latvijas rubļi, arī čudiki ir pagaidu nauda. Biedrības "Nākotnes Salaspils" izdotās naudas čudiki nosaukums ļoti atgādina Salaspils mēra Raimonds Čudara ("Vienotība") uzvārdu. Jau esot nodrukāta čudiku 0,99 versijas eksperimentālā partija, lai "Nākotnes Salaspils" naudas dzīvotspēju pārbaudītu praksē pirmajās Kaimiņu svinībās Salaspilī 27. oktobrī, uzklausītu iedzīvotāju idejas par to, kā tieši "Nākotnes Salaspils" naudu būtu jānodēvē, kādiem objektiem vai personām ir jābūt attēlotam uz naudaszīmēm, un kādus papildu naudas izmantošanas veidus ar laiku varētu ieviest. Uzklausīti tiks visi Salaspils novada iedzīvotāju ieteikumi, taču balsot par labākajiem varēs vien personas, kuras būs nopelnījušas vai iegādājušās čudikus, tā atbalstot kādu no Salaspils novada iedzīvotāju foruma laikā tapušajiem projektiem un idejām.

Čudiku eksperimentālajai partijai neesot noteikts konkrēts naudas maiņas kurss, taču paredzams, ka viena čudika vērtība būs LS 0,88 jeb tieši tik, cik pavasarī, biedrības organizētās talkas laikā, tika uziets, tīrot upīti.