26.10.2012 07:31

Malkas cenas nepalielinās

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Malkas cenas nepalielinās arhīvs

Sinoptiķi nedēļas nogalē sola visai ziemīgus laikapstākļus. Tiem, kuri māju vai dzīvokli apsilda ar malku, izdevumi par siltumu saglabāsies aizvadītās sezonas līmenī.

Malkai ir atšķirīga siltuma atdeve, vislielākais siltuma atdeves koeficients ir ozolam – 10, osim – 9, 60, bērzam – 8,33, alksnim – 7,10, apsei – 5,00. Attiecīgi arī malkas cenas atšķiras.

Ropažu novada Silakroga SIA "Malkas pasaule" piedāvā sausu, saskaldītu 27 cm garu krāsns malku un 40 cm garu kamīna malku. Kā pastāstīja pārdošanas menedžeris Aleksandrs Varans, kubikmetrs alkšņa malkas maksā Ls 24, bērza – Ls 39, ozola un oša – Ls 36. Piegāde divu līdz četru dienu laikā, atkarībā no pasūtījumu daudzuma. Maksa par kravas piegādi Rīgas apriņķa novados ir 10–15 lati, atkarībā no attāluma. Šajā apkures sezonā šai uzņēmumā cena palielinājusies tikai bērza malkai – no Ls 32 līdz 39.

Ķekavas novadā strādājošā uzņēmuma "Varmaa" valdes loceklis Kaspars Verners pastāstīja, ka uzņēmums piedāvā apžāvētu bērza un melnalkšņa malku un sausu skujkoku malku. Visa veida malkai ir viena cena – Ls 18 par kubikmetru sabērtas malkas. Cena par piegādi – pieci lati.

SIA "Mežvedis" realizācijas daļas vadītājs Andris Baumgarts pastāstīja, ka iedzīvotājiem piedāvā gan lapu, gan skujkoku malku. To sazāģē pasūtītājam vēlamajā garumā un saskalda.

Malkas cenas saglabājušās pagājušā gada līmenī. Kubikmetrs apžāvētas apses malkas maksā Ls 15, alkšņa – Ls 16, bērza – Ls 19, oša un ozola – Ls 21, skujkoku – Ls 17. Ja vēlas sausu malku, par katru kubu jāpiemaksā Ls 5. Pērkot pilnu mašīnas kravu, kurā ietilpst 7,5 m³ malkas, Pierīgas novadu iedzīvotājiem to šis uzņēmums piegādā par brīvu.