24.10.2012 09:33

Olainē apkures parādniekiem vairākas iespējas atbrīvoties no kavējuma naudas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olainē apkures parādniekiem vairākas iespējas atbrīvoties no kavējuma naudas Krišjānis Grantiņš

Tuvojoties ziemas sezonai, Olainē arvien biežāk tiek saņemti iedzīvotāju jautājumi par komunālo pakalpojumu maksājumu parādu aprēķinātajām kavējuma naudām, to aprēķināšanas un apmaksas kārtību.

Atbildes uz visbiežāk uzdotajiem iedzīvotāju jautājumiem sniedz AS "Olaines ūdens un siltums" un SIA "Zeiferti".

Vai iespējams norakstīt aprēķinātās kavējuma naudas parāda apmaksas gadījumā?

Atbrīvošana no aprēķinātās kavējuma naudas par komunālo pakalpojumu maksājumu parādiem tiek pielietota gadījumos, kad dzīvokļa īpašnieku maiņas gadījumā jaunais dzīvokļa īpašnieks vienlaikus ar dzīvokļa īpašuma iegādi nodrošina komunālo pakalpojumu parāda par dzīvokļa īpašumam iepriekš sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem apmaksu. Ja uzkrātā parāda summa tiek apmaksāta viena mēneša laikā pēc dzīvokļa iegādes, aprēķinātā kavējuma naudas summa nav jāapmaksā.

Atsevišķos gadījumos, lai nodrošinātu uzņēmumu ar nepieciešamiem apgrozāmajiem līdzekļiem, saskaņā ar uzņēmuma valdes lēmumu no aprēķinātās kavējuma naudas apmaksas tiek atbrīvoti parādnieki, kas parāda pamatsummu pilnībā apmaksā komunālo pakalpojumu sniedzēja norādītajā laikā. Šāda kārtība tika pielietota 2011. gada decembrī.

SIA "Zeiferti" komunālo pakalpojumu parādniekiem tiek piedāvāts slēgt vienošanos par pilnīgu parāda apmaksu trīs mēnešu laikā. Parāda summas apmaksas gadījumā tiek veikts kavējuma naudas pārrēķins, pielietojot likumisko soda procenta likmi 6 % gadā no parāda summas (tas aptuveni trīs reizes samazina kavējuma naudas summu).

Kādos gadījumos netiek aprēķinātas kavējuma naudas?

Pašlaik kavējuma naudas aprēķins tiek apturēts tikai tiem parādniekiem, kuriem piešķirts trūcīgas personas vai trūcīgas ģimenes statuss un kas rakstiski vērsušies pie komunālo pakalpojumu sniedzēja ar lūgumu neaprēķināt kavējuma naudu par komunālo pakalpojumu maksājuma parādu.

Šādos gadījumos nepieciešams ņemt vērā, ka kavējuma naudas aprēķins tiks apturēts ar mēnesi, kad mazturīgā persona būs vērsusies pie komunālo pakalpojumu sniedzēja, un netiks aprēķināta līdz izziņas par trūcīgās personās vai trūcīgās ģimenes darbības termiņa beigām.