08.10.2012 07:31

Pierīgā glābšanas salmiņa programma – pieejama

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā glābšanas salmiņa programma – pieejama arhīvs

Lai atvieglotu krīzes laikā radušos nodokļu slogu, parādnieki no 1. oktobra trīs mēnešus var iesniegt pieteikumu par piedalīšanos nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) parādnieku atbalsta pasākumā.

Tiem, kas samaksās nodokļu pamatparādu un soda naudu 10 % apmērā, būs iespēja dzēst visu nokavējuma naudu un soda naudu 90 % apmērā.

Tomēr tikai piektdaļa Latvijas pašvaldību ir iesaistījušās NĪN parādnieku atbalsta pasākumā. No 27 atbalstošajām pašvaldībām 13 ir no Pierīgas. Savukārt 188 neatbalstošo pašvaldību sarakstā ierindojas četras – Saulkrastu, Babītes, Sējas un Baldones.

Cer, ka varēs nemaksāt nemaz

Krimuldas novada domes nodokļu administratore Maija Indriča atklāj, ka nodokļu parādnieki par šādu iespēju interesējušies jau vasarā. "Mūsu parādnieku summas gan nav lielas. Vairāk par 100 latiem nevienam nav. Nav tā bēdīgākā situācija. Ir daži, kuriem parāds ieildzis, bet tādu nav daudz." M. Indriča netic, ka šis pasākums gūs plašu atsaucību. "Neticu, ka mazie parādnieki tagad nāks un rakstīs iesniegumus. Lielie varbūt. Cits tāpat gaidīs labākus laikus – gan jau pašvaldība dzēsīs pavisam un nebūs jāmaksā nemaz."

Carnikavas novada domes nodokļu inspektore Ilga Balode informē, ka daži nodokļu parādnieki interesi jau ir izrādījuši. Kopējā parāda summa uz 1. septembri novadā bijusi 29 000 latu. Parādnieku sarakstā ir 441 zemes īpašnieks, kas varētu pretendēt uz atvieglojumiem, bet I. Balode uzsver, ka daudziem parādu summas ir pavisam nelielas. "Ir tādi, kam kavējuma naudā ir 29 santīmi. Virs 100 latiem ir tikai kādi 60." Nodokļu inspektorei pašlaik grūti spriest, vai pašvaldības, kas iesaistījušas atbalsta pasākuma īstenošanā, būs ieguvējas. "Tas atkarīgs no tā, cik liela būs cilvēku atsaucība," piebilst I. Balode.

Ķekavas pašvaldības mēra vietnieks Juris Krūmiņš skaidro, ka viņu novadā zemes īpašnieki nav vienādi vērtējami. "Pašvaldībai ir jāiet pretī un jāpalīdz saviem grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem. Skaidrs, ka pašvaldībai tas nesīs savu mīnusa zīmi, bet cilvēkiem tas atkal būs plusā."

Atbalsta maksātājus, nevis parādniekus

Saulkrastu pašvaldības nekustamā īpašuma nodaļas vadītāja Ingrīda Kamoliņa skaidro iemeslus, kāpēc pašvaldība neuzskata par nepieciešamu iesaistīties nodokļu nomaksas atbalsta pasākumā: "Cītīgi sekojam nekustamā īpašuma nodokļa parādniekiem, pieņemam lēmumus, nododam tiesu izpildītājiem. Dodam atlaides maznodrošinātām, trūcīgām personām, kā arī tiem, kuru apgādībā ir bērni invalīdi, pirmās un otrās grupas invalīdiem. Tādējādi jau ikdienā veicam atbalsta pasākumus. Cilvēkiem, kam ir iekrājušies lieli parādi, dome pieņem lēmumus par parāda sadalīšanu termiņos." I. Kamoliņa nenoliedz, ka nodokļu nasta iedzīvotājiem ir smaga un ne visi ar to tiek galā. Nodokļu parāda summas ir lielas, tūkstošos mērāmas.

Anita Lapiņa, Baldones novada domes Nekustamā īpašuma un zemes ierīcības nodaļas vadītāja atklāj: "Mēs nospriedām, ka mums nav tādu cilvēku, kas spēs to maksāt. Parādnieku ir ļoti maz, un tie paši ar ļoti lieliem parādiem, tā ka viņi jebkurā gadījumā nav spējīgi nomaksāt pamatparādu." Bet savu nostāju Babītes novada domē skaidro vienkārši – "mēs atbalstam maksātājus, nevis parādniekus".

Var dzēst ne tikai NĪN, bet arī citus nodokļus

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka nodokļu atbalsta pasākumam var pieteikties gan fiziskas, gan juridiskas personas, kurām uz 2011. gada 1. septembri ir izveidojies jebkāds nodokļu parāds, kas līdz šā gada 1. oktobrim nav samaksāts.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli, akcīzes nodokli, muitas nodokļiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un dabas resursu nodokli nodokļu atbalsta pasākumu administrēs VID, bet nekustamā īpašuma nodokli – pašvaldības.