14.09.2012 07:32

Ekskluzīvi: Vai elektroenerģijas monopols valstī beigs dominēt?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
25 procentus Latvijas viena gada elektroenerģijas apjoma patērē mājsaimniecības. 2013. gada vidū elektroenerģijas tirgotāji gluži kā mobilo sakaru operatori centīsies pārvilināt patērētājus savā pusē. Ķekavas daudzdzīvokļu namā "Dimanti", tautā saukta par "elektriķu" māju, dzīvojošais Didzis Abiks ēkā mitinās visu mūžu, ar "Latvenergo" saistīts jau vairākās paaudzēs. Viņš šaubās, ka vēl viena pakalpojuma sniedzēja ienākšana tirgū kaut ko mainītu, kā daudziem varētu šķist. "Runas par monopola likvidēšanu ir tikai lieka cilvēku tracināšana," tā D. Abiks. 25 procentus Latvijas viena gada elektroenerģijas apjoma patērē mājsaimniecības. 2013. gada vidū elektroenerģijas tirgotāji gluži kā mobilo sakaru operatori centīsies pārvilināt patērētājus savā pusē. Ķekavas daudzdzīvokļu namā "Dimanti", tautā saukta par "elektriķu" māju, dzīvojošais Didzis Abiks ēkā mitinās visu mūžu, ar "Latvenergo" saistīts jau vairākās paaudzēs. Viņš šaubās, ka vēl viena pakalpojuma sniedzēja ienākšana tirgū kaut ko mainītu, kā daudziem varētu šķist. "Runas par monopola likvidēšanu ir tikai lieka cilvēku tracināšana," tā D. Abiks. Krišjānis Grantiņš

1. novembrī Latvijas elektroenerģijas brīvajam tirgum pievienosies vidējie un mazie uzņēmēji. Lielākā daļa no tiem atrodas Rīgā un Pierīgā.

AS "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere piemetina – teorētiski pievienoties brīvajam tirgum jau tagad varot arī mājsaimniecības.

Brīvais tirgus pavērs iespējas uzņēmējiem iegādāties elektroenerģiju par tirgus cenu, kā arī sašaurinās patērētāju skaitu, kas elektroenerģiju iegādājas par valsts noteiktu cenu. "Patērētājiem tiek nodrošināta iespēja izvēlēties sev izdevīgāko piedāvājumu. Savukārt tirgotājiem ir iespējas izvērst darbību un palielināt konkurētspēju arī ārpus valsts robežām," atklāja I. Bidere.

Tomēr uzņēmēji nesteidz mainīt elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēju. Piemēram, Babītes novada SIA "Lāči" valdes loceklis Normunds Skauģis atklāja, ka pašlaik uzņēmumam vēl spēkā ir noslēgtais līgums ar "Latvenergo", taču, kad līgumsaistības beigsies, tiks izvērtēta izdevīgākā tirgus cena.

N. Skauģis pauž, ka elektroenerģijas tirgus paplašināšanu vērtē pozitīvi: "Jau aptuveni divus gadus tirgū bija divi spēlētāji – igauņi un mūsu "Latvenergo". Regulāri izskatījām cenas, taču līdz šim vienmēr esam spējuši ar "Latvenergo" vienoties par labāku piedāvājumu." Tirgus paplašināšana pēc būtības ir labs process, taču esot kāds "bet". "Pārvades tīkli ir vieni. Un to tarifus regulē mūsu valsts. Ja kāds dos lētāku elektroenerģiju, tīklos pacels tarifa cenu un viss nostāsies atpakaļ, kur bijis."

Siguldā mītošā trīsriteņu "Spārīte" ražotājuzņēmuma SIA "Velo machine" valdes loceklis Edmunds Liepiņš teic, ka elektrības patēriņš uzņēmumā nav tik liels kā lielajiem ražotājiem. "Mūs kā mazos uzņēmējus piecu procentu cenas svārstības neuztrauc. Rēķināmies ar tarifu, kāds ir pašlaik." Elektrības cenas būtiski trīsriteņu cenu nepalielinot.

E. Liepiņš gan vērtē, ka pozitīvas izmaiņas līdz ar brīvo tirgu noteikti jutīs lielie uzņēmumi, piemēram, maizes ceptuves. "Tā būs iespēja drusku pacīnīties ar citkārt nelokāmo "Latvenergo"."

Par mājsaimniecību iespējām jau tagad izvēlēties izdevīgākos elektrības pakalpojumus runā klusāk. "Tehniski mājsaimniecības savu elektroenerģijas piegādātāju var izvēlēties jau tagad. Kopš tā laika tiek regulēti pakāpeniski soļi, kurā brīdī absolūti visiem konkrēta segmenta klientiem jāiziet elektroenerģijas brīvajā tirgū. Pirmie 2008. gadā bija paši lielākie patērētāji," stāsta I. Bidere. "Šobrīd tirgū jau ir liela daļa namu apsaimniekotāju, kas izvēlas izdevīgāko piedāvājumu saviem objektiem. Savukārt, ja mājsaimniecībai ir slēgts individuāls līgums ar elektroenerģijas tirgotāju un piegādātāju "Latvenergo", tad klients pats varēs veikt izvēli. Jāpiezīmē, ka jau šobrīd mājsaimniecības var izvēlēties tirgotāju, negaidot uz galīgu tirgus atvēršanu."

Tomēr, RAA interesējoties pie elektroenerģijas tirgotājiem, uzņēmuma pārstāvji atklāja, ka pašlaik ne tikai iedzīvotāju interese par šādu pakalpojumu ir niecīga, bet arī vairums uzņēmumu šādu iespēju pagaidām nepiedāvā. Piemēram, SIA "Inter RAO Latvia" pārstāve atklāja, ka jau šobrīd vērojama neliela, periodiska iedzīvotāju interese. "Pašlaik šādu pakalpojumu nesniedzam, taču, kad tirgus mājsaimniecībām tiks atvērts, uzņēmums noteikti tam būs gatavs."

Arī uzņēmuma SIA "BCG Riga" pārstāve neslēpa, ka privātpersonas jau interesējas par uzņēmuma elektroenerģijas pakalpojumiem, taču patlaban tie vēl nav pieejami. "Tāda ir mūsu uzņēmuma politika," tajā sausi paskaidroja. Arī otra lielākā jeb sešu procentu elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēja mūsu valstī Igaunijas enerģētikas kompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmumā Latvijā SIA "Enefit" RAA vien norādīja, ka mājsaimniecības neapkalpo.

Latvijā pašlaik reģistrēti 43 elektroenerģijas tirgotāji, taču aktīvi ir tikai pieci. Savukārt elektroenerģijas pievadi arī turpmāk nodrošinās monopolisti, AS "Sadales tīkli", kuru īpašumā pašlaik ir 90 000 kilometru gari elektrības vadi. ""Sadales tikliem" ir vienalga, kas ir tirgotājs. Savu pakalpojumu uzņēmums vienmēr sniegs par regulētu cenu," informēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Ja vien līgums ar elektrības tirgotājiem nav limitēts, patērētāji tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi. Plānots, ka nākotnē elektroenerģijas tirgotāji klientus ar saviem tarifu plāniem iepazīstinās līdzīgi kā mobilo sakaru operatori, stāstot potenciālajiem klientiem par savām priekšrocībām.

Pilnīga elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā, kad elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs iegādāties arī mājsaimniecības, varētu notikt ne ātrāk kā nākamā gada vidū.